Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook / Picigin Bačvice EKIPA S BAČVICA Splićani usavršavaju vještine picigina na Susku, evo kako im je ondje

EKIPA S BAČVICA Splićani usavršavaju vještine picigina na Susku, evo kako im je ondje

Pročitajte njihovu poetičnu objavu

Slijedeći dobre stare običaje i avanturistički duh, i četvrtu godinu zaredom splitska ekipa od 30 članova i prijatelja ekološkog društva 'Picigin - Bačvice' i mališana u petak, 18. lipnja, otisnula na višednevni izlet na otok Susak, jedno od naših najspecifičnijih i najudaljenijih destinacija, javili su na Facebooku poetičnom objavom.

- 'Zašto na Susak?', zapitat ćete se, i vjerojatno s pravom. Zbog toga što ovaj dislocirani pjeskoviti otok, geološki posve različit od ostalih naših otoka i površine tek nešto manje od samo 4 kvadratna kilometra, brižno čuva jednu od najidealnijih plaža na Jadranu za prakticiranje vještine koja nas poput zajedničkog nazivnika spaja - picigina - napisali su. 

Pojasnili su i kako stigli ondje.

- Iako pripada kvarnerskoj otočkoj skupini, put do Suska vodi iz Zadra koji je i ove godine uobičajeno bio polazna destinacija i meeting point nakon automobilske rute iz Splita. 4 sata katamaranske vožnje preko Silbe, Ilovika i Malog Lošinja do najzad Suska su prošli krajnje sumorno, u poslovično kazališnoj atmosferi uz ozbiljne bjelosvjetske teme, tmurne izraze lica i očekivanje ogleda između Hrvatske i Češke na Euru čije smo zadnje trenutke i neodlučeni ishod dočekali već na Susku - stoji u objavi.

Istaknuli su kako ih je dočekao ovog puta izvrsno organiziran i kvalitetan apartmanski smještaj po kojem su se vrlo brzo i učinkovito razmilili da bi uhvatili zadnje zrake sunca da se već prvog dana baci koja solidna paka. 

- Dobro, ruku na srce kad kažemo 'kvalitetan smještaj', treba reći da ni ove godine nismo dobili smještaj s polu ili punim pansionom, špine nisu Hansgrohe, ni posteljina od ručno tkanog egipatskog pamuka i ponovno nije usvojen naš prijedlog o večernjim ručnim Thai-masažama na plaži za sve piciginaše (i piciginašice), ali bože moj – kad ti život da limune, napravi si limunadu - napisali su.

Drugog dana boravka, a prvog cjelovitog dana na Susku najbolji - ili bolje rečeno, najmanje vrući - dio jutra bio je, navode, rezerviran za showcaseanje piciginaških vještina u plićaku raskošne glavne otočke plaže Spiaza na kojoj komodno može stati 4-5 ekipa. Kad je sparina otišla prema crvenom i korak posustao, a koncentracija popustila, dodaju, prebacili su se u obližnje kafiće za 'refat' se prije popodnevne sieste za ručak.

- Slijedeći prošlogodišnji vrlo uspješni koncept popodnevnih mini-izleta, zaputili smo se na stjenoviti lokalitet Obis na jugoistočnoj obali Suska, pogodan za atraktivne slike i snimke skokova u more, ali i mališane. Nakon grupnog slikavanja s trenutno najpoznatijim automobilom u državi i inicijalnih problema u snalaženju labirinta trstike i sansegotskih vinograda (Sansego je stari naziv za Susak, od grčke riječi koja označava origano koji ovdje uspijeva u obilju), te prolaska kroz pjeskoviti klanac (identitet krivaca i njihovi podaci poznati redakciji), uskoro se ispred nas otvorila vizualno impresivna kulisa bistrog modrila naspram srebrno-sivih stijena odakle se pruža pogled koji prati liniju pružanja svih naših otoka na jugoistok - dodaju.

Dvosatno druženje na stijenama, napominju, ostavilo je sasvim dovoljno vremena za kasnopopodnevni picigin koji se prirodnim tijekom samo produžio u noćno druženje na plaži. Uz instrumentalna klasična remek-djela srednjevjekovnih majstora i prirodno cijeđene sokove za nadoknadu elektrolita, naravno.

- Današnje nedjeljno jutro je po svemu nalikovalo na jučerašnje, osim činjenice da nas je sunce pomazilo nešto manjim UV-indeksom i posljedično nižim °C. Ali zato je rano poslijepodne imalo jednu novu i uistinu divnu i kreativnu notu za koju se nadamo da će dodatno osnažiti naše prijateljstvo sa Suicanima (tako je: Suicanima, ne Suščanima): naime, naša su dječica od papira izrezivala šablone s morskim motivima koje smo potom iskoristili za oslikavanje kariole. Zašto kariole? Jer je upravo ona u nedostatku motornih vozila na Susku - sjetite se priče o automobilu - karakteristično i vrijedno pomagalo za prijevoz manjeg tereta od A do B, a ova personalizirana će ostati na Susku kao dar našim domaćinima i nadamo se dočekivati nas i u narednim godinama. Upravo krećemo u obližnju uvalu i plažu Bok (popularne Firule - Fire), a večeras nas očekuje uzbudljiva pub-kviz večer u organizaciji naših momaka iz Fonje - najavili su.

Poručili su za kraj da se uskoro javljaju s još fotografija i doživljaja. 


Vaša reakcija na temu