Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EMOTIVNA PROMOCIJA ROMANA Glavni lik je mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera

EMOTIVNA PROMOCIJA ROMANA Glavni lik je mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera

Pogledajte kako je splitska publika zapjevala Olivera na promociji romana 'Ljubavna pjesma' autora koji nosi Guinnessov rekord

Izdavačka kuća Beletra i autor Ante Jeličić Beleca održali su večeras splitsku promociju romana 'Ljubavna pjesma' u Gradskoj knjižnici Marko Marulić. Promocija je okupila zaljubljenike u Dalmaciju, Oliverove, Gibonnijeve pjesme i ostale autore čijim stihovima su prožete stranice knjige. Ovaj svestrani 32-godišnji Hvaranin na početku se zahvalio dvjema Vesnama, majci te udovici pokojnog Olivera Dragojevića koja je stigla večeras na promociju. 

- Nadam se da smo prenijeli emociju, Split zna uzvratiti, nekada lijepo, nekada grubo, ali to smo mi. Roman sam pisao pola godine, ali je on dugo u mojim mislima. Bilo je intenzivno razdoblje pandemije, ostvarila sam životnu želju i postao otac, a onda se puno toga skupilo na srcu i brzo izašlo na papir. Bilo je intenzivno, ali na kraju je lijep osjećaj biti večeras tu i imati ovakvu promociju. Iza ovih korica nalazi se životna priča, mladenačka je, rekao bih da je na neki način potraga za samim sobom. Otvorio sam srce i poslušao što mi inspiracija kaže. Izložio sam se kritici, nadam se napisao nešto vrijedno, a to sam tek skužio kada je Vesna večeras zaplakala. Nije joj lako jer svi mi mislimo da najbolje poznajemo Olivera - iskreno će Ante koji je u svojoj 26. godini postao najmlađi izbornik rukometne reprezentacije Australije, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Naime, u ranoj mladosti bavio se rukometom. Nakon završenog studija sportskog menadžmenta u Splitu te MBA u SAD-u postao je izbornik rukometne reprezentacije Australije. Mušku rukometnu reprezentaciju vodio je tri godine (2016.-2019.), a žensku paralelno s muškom godinu dana. Pisati je počeo za vrijeme školovanja u SAD-u, te je 2011. objavio 'Eskort djevojku', a tri godine kasnije naslov 'Ljubavna molitva'. Uz MBA, u Americi je i doktorirao filozofiju na Sveučilištu u Arizoni. Osim pisanjem i sportom, bavi se s turizmom, odmara uz glazbu, čitanje i filmove, uživa u igri sa svojom kćerkom, šetnjama sa psom, te svemu što je vezano uz bilo koji oblik kreativnog izražavanja. 

Međutim, ne želi kaže, previše, odavati o radnji romana, kojeg je većim dijelom pisao na mobitelu, prepušta to čitateljima. No izdavač poručuje kako 'Ljubavna pjesma' definitivno povezuje sve generacije, kako one mlade, tako i one zlatne dobi. Mnogi, pogotovo oni iz Dalmacije, lako bi se mogli pronaći u liku Buda, mladića koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom - jer ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski 'establishment' cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život - nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol. Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje.

- Mislim da moj lik ima konture mene, htio je toliko toga dobrog napisati da me je znao buditi po noći kako bi imali što bolju scenu. Bud Bulin je miks svih muških likova iz Malog mista s Brandovim potencijalom koji traži svoju Bepinu, a moli Boga da je ne nađe. Ima tu i Smoje, i Zdenka, i Popadića, i Zuppe, i Fiamenga, legendarnih fotografija Feđe Klarića, svega onoga što Dalmacija ima u svojoj krvi, Hajduka, bivše Jugoplastike, Splita, otoka, mora - navodi Ante kojeg smo pitali zašto baš Oliver i stara fotografija Feđe Klarića na naslovnici romana.

- Jako je važan za intimnu priču mog junaka i u konačnici je bitan da ne zaboravimo onu njegovu Dalmaciju. Olivera svi mi doživljavamo na svoj osobni način i neka tako ostane. Znam da je Vesni i familiji najteže, ali to je to. To je Oliver koji nas gleda i živi u svakome od nas, uz njega smo slavili, plakali, zaljubljivali se i tugovali. On je legenda. Jedimo se za njega zna, a da i ne kažeš prezime. Mi ne trebamo pričati o svijetu, trebamo pričati o Dalmaciji, a Oliver je bio svjetski - kazao je Ante i zaradio pljesak okupljenih pa je ispričao kako su se upoznali jednom u Australiji.

- Otkad je umro, stalno pokušavam shvatiti kako je utjecao na moj život i koliki komadić u meni nedostaje nakon što tog čovika više nema, a ima. On je vječan - poručio je Ante.

Na predstavljanju romana govorila je i urednica romana Sandra Pocrnić Mlakar. Poznaju se više od deset godina te smatra da ima ranu spisateljsku zrelost. 

- Ante je vrlo autentičan pisac koji publiku vodi kroz emociju na jedan suvremen i moderan način, izlomljenom strukturom u koju su isprepleteni stihovi koji su neprestano u njegovom uhu. Njegov lik se nalazi u raznim životnim trenutcima, ali je u njegovim mislima stalno Dalmacija i nostalgija što je jako lijepo opisao u romanu. Knjiga nije sentimentalna, vrlo je muževna, emocije su vrlo izražene, osviještene i zdrave. Nisu suspregnute, vrlo hrabro su izražene, baš kao što se to osjetilo u Oliverovom glasu. Ante je autentičan pisac koji ima snažnu rečenicu, a emocije dobro očitava, percipira i formira - mišljenja je Sandra. 

Fotografiju Olivera Dragojevića na naslovnici snimio je Feđa Klarić, dok je za dizajn naslovnice zaslužna Irina Steiger.

- Fotografija je nastala u šetnji Rivom, oboje smo gradska djeca, on iz Slavićeve ulice, ja s Prokurativa pa smo se često sretali. Bio je izuzetno komunikativan, drag čovjek, prešao bi ulicu samo da te pozdravi. Odgojio je prekrasnu djecu, a i s razlogom se kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji i vrijedna žena. To je Vesna, velika pamet, strpljenje, žrtva i podrška. I sam imao izložbu njegovih fotografija, drago mi je da i nove generacije pozdravljaju Olivera. Kada spominjemo njega, važno je izreći i ime Zdenka Runjića. Po mom sudu, najveći umjetnik kojeg je Split dao - kazao nam je Klarić. 

Odlomke iz romana čitao je glumac HNK Split Pere Eranović, koji je svojom interpretacijom ganuo mnoge, baš kao i mladi glazbenik Dino Petrić koji je izveo nekoliko Oliverovih hitova. S Hvaraninom i njegovom gitarom zapjevala je i splitska publika koja je uživala u promociji. 

- Plakao sam kao kišna godina dok sam čitao knjigu, baš me takla. Inspiriran je svojim životnim iskustvom, a vjerujem da ćemo u budućnosti raditi i na nekim zajedničkim pjesmama za moj novi album - otkrio nam je Petrić, inače autorov rođak. 

U publici su se našli i neki poznati Dalmatinci poput trenera Hajdukovih juniora Marijana Budimira koji je stigao u pratnji supruge Vesne, nogometne sutkinje. Došle su i dizajnerica Neda Makjanić Kunić te Matea Dorčić iz Splitsko-dalmatinske županije koja je jedan od pokrovitelja knjige.

Pogledajte trenutak kada su svi zapjevali.

Vaša reakcija na temu