Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Eurosong nostalgija: glazbeni vremeplov s Albinom Grčić i podsjetnikom na povijest EU-a

Eurosong nostalgija: glazbeni vremeplov s Albinom Grčić i podsjetnikom na povijest EU-a

Koncert će biti premijerno prikazan u subotu u 21 sat

Glazba, filmovi, podsjetnik na zanimljivosti i događaje koji su obilježili razvoj Europske unije – to su glavni sastojci 'recepta' za ovogodišnje obilježavanje Dana Europe u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U suradnji s mladom pjevačkom zvijezdom Albinom Grčić, Ured je pripremio online koncert Eurosong nostalgija koji će premijerno biti prikazan u subotu, 8. svibnja u 21 sat na Facebook stranici i YouTube kanalu Ureda

Uoči odlaska u Rotterdam gdje će braniti boje Hrvatske na Eurosongu, Albina će u Eurosong nostalgiji izvesti svoju uspješnicu Tick-Tock, te obradu pjesama koje su na najpoznatijem europskom glazbenom natjecanju predstavljale Hrvatsku 1998., 1999., 2000., 2002. te 2010. godine. Uz putovanje kroz glazbeni vremeplov, publika će doznati i zanimljivosti značajne za Europsku uniju u tim godinama. Primjerice, kada krilatica Ujedinjeni u različitosti postaje službeni moto europskoga bloka, a kada euro zajednička valuta?

Osim toga, Ured Europskog parlamenta, u suradnji sa Zagreb film festivalom, organizira besplatnu projekciju filma Još jedna runda, koji je, uz filmove Kolektiv i Corpus Christi ušao u finale za Nagradu publike Lux. Još jedna runda prikazat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac, u nedjelju 9. svibnja u 19 sati, a karte je potrebno podići sat vremena prije projekcije, na blagajni kina. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice. U međuvremenu, od 22. travnja traju besplatne online projekcije filmova Kolektiv i Corpus Christi koji se mogu pogledati na platformi Kino Europa Online do 10. svibnja.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je kako Europski parlament već godinama ima važnu ulogu u afirmiranju kulture,  kako kroz izravne projekte, tako i kroz različite vidove suradnje s umjetnicima. 'Budući da upravo kreativna industrija snažno osjeća ekonomske posljedice pandemije, povodom Dana Europe naš je Ured još jednom želio naglasiti njezinu važnost i univerzalnost jezika kulture. Nadam se da će publika uživati u sadržaju koji smo pripremili', rekla je Simeonova Staničić.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na povijesnu 'Schumanovu deklaraciju'. Tijekom govora u Parizu 1950. tadašnji šef francuske diplomacije Schuman, predstavio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kako bi se osigurao trajni mir.  Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Europski parlament, povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja, tijekom cijelog ovog tjedna organizirao je online razgovore na kojima je publika mogla doznati više o djelovanju institucije i prioritetima rada zastupnika.  Razgovori sa zastupnicima uvod su u inauguracijsku svečanost za Konferenciju o budućnosti Europe koja će se održati u nedjelju u Strasbourgu od 14 sati. Nakon inauguracije, organizirat će se paneli, rasprave i aktivnosti u svim članicama Europske unije, a tijekom tog procesa građani će imati  priliku odlučiti kako bi se Europska unija trebala razvijati i što bi trebali biti njezini prioriteti. 

Već u utorak, 11. svibnja, u Zagrebu će se – u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskog sabora - održati tematski skup Konferencija o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku na kojem će, uz hrvatske europarlamentarce i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovati i potpredsjednica EK-a za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Na Konferenciji će, među ostalim, biti riječi o uspješnim EU projektima realiziranim u Hrvatskoj te o temama koje su označene kao ključne u procesu rasprava o budućnosti Europe: od snažnijeg i pravednijeg gospodarstva, preko obrazovanja, do digitalne i zelene transformacije, te kulture i mladih. Videovezom u raspravama će sudjelovati 9 hrvatskih sveučilišta.

Vaša reakcija na temu