Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FA Jedinstvo prvi put u gostima kod moliških Hrvata

FA Jedinstvo prvi put u gostima kod moliških Hrvata

Folkloraši su ovaj tjedan na turneji

Nakon što su se vratili s uspješne turneje u Rumunjskoj i tijekom sedam dana provedenih u Splitu odradili set svojih nastupa između ostalog i na Benama u 'Eru s onoga svijeta' na 69. Splitskom ljetu, članovi Folklornog ansambla Jedinstvo ovaj tjedan borave na turneji u Italiji. Iako je turneja u Italiji nešto uobičajeno na što su se članovi Jedinstva već navikli, ovaj put se ipak radi o još jednom povijesnom događaju jer će Jedinstvo po prvi put u 104 godine njihovog postojanja gostovati u Moliseu, regiji na jugu Italije na zapadnoj obali Jadrana u kojoj od 15. stoljeća žive Hrvati. 

Sve ono što su do sada znali o moliškim Hrvatima, mladi članovi FA Jedinstvo sada će moći vidjeti ili barem dio toga doživjeti zahvaljujući zakladi 'Agostina Piccoli' i njenoj predsjednici Francesci Sammartino na čiji su poziv upravo ovih dana gosti naših dragih moliških Hrvata. Ovo je inače samo nastavak njihove suradnje koji je započeo još prije nekoliko godina kada su planirani zajednički projekti. Na žalost pandemija COVID-a i prerani iznenadni odlazak Antonia Sammartina (Mundimitar,15. lipnja 1961.-Mundimitar, 21.studenog 2021.) koji je bio hrvatski pisac, kulturni djelatnik i istaknuti predstavnik zajednice moliških Hrvata, bivši počasni konzul Republike Hrvatske (od 2004. do 2010.) u talijanskoj pokrajini Molise, odgodili su njihove zajedničke aktivnosti.

No, već prošle godine prijatelji Jedinstva moliški Hrvati i njihova Folklorna grupa 'Kroa Tarantata' koja njeguje hrvatsko nasljeđe u Italiji i brine se da se 'Riči na našo' ne zaborave, bila je gost u Splitu na prošlogodišnjem prvom izdanju Međunarodnog festivala folklora Split 2022. čiji je organizator upravo FA Jedinstvo, a svoje drugo izdanje ovaj festival će doživjeti od 23. do 28. kolovoza ove godine u Splitu, Podstrani i Solinu.

Inače, ova manifestacija u organizaciji zaklade 'Agostina Piccoli' odvija se deset dana na početku kolovoza u selima Acquaviva Collecroce (hrvatski - Kruč), San Felice del Molise (hrvatski: Filić), Montemitro (hrvatski: Mundimitar). U ta tri sela Hrvati su većina, a ima oko 2000 govornika moliškog hrvatskog. Pored nastupa Jedinstva, tijekom manifestacije predviđene su i razne radionice, predstavljanje literarnih radova, novih knjiga, dodjeljivanje nagrade 'Dubravko Horvatić', a sve s tematikama i u svrhu očuvanja hrvatsko-moliškog jezika i kulture. Kulminacija svih događaja tradicionalno se događa 10. kolovoza na blagdan svetog Lovre kada se održava hrvatsko-moliška 'Večera na našo' uz glazbeni program i domaće delicije.

Cijelu ovu suradnju i projekt zdušno podržava i Hrvatska matica iseljenika što je u svom govoru tijekom 'Večere na našo' potvrdio i voditelj splitske podružnice gospodin HMI-a Ante Ćaleta koji je također bio gost zaklade 'Agostina Piccoli' tijekom boravka FA Jedinstvo u Moliseu.

Na kraju, prepuni utisaka iz Molisea Iz FA Jedinstvo poručuju da je to nastavak ili bolje rečeno novi početak jednog lijepog prijateljstva koje spaja obale i narode zbog kojeg uostalom i oni sada od 8. do 13. kolovoza borave u Italiji.

Vaša reakcija na temu