Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Feđa Klarić: Navijači su najvrjednije što sport ima, a huliganima iz HNS-a s mafijaškim porivima poručujem da vide kolika je naša snaga!

Feđa Klarić: Navijači su najvrjednije što sport ima, a huliganima iz HNS-a s mafijaškim porivima poručujem da vide kolika je naša snaga!

I sam Feđa je '12. igrač'. Osim za Hajduk, on druka za cili Split i Dalmaciju - rekao je Leo Kovačić

Izložbu fotografija Feđe Klarića, ikone splitskog i hrvatskog fotoreporterstva, pod nazivom '12. igrač Hajduka' u galeriji Fotokluba Split u Marmontovoj ulici otvorio je novinar Leo Kovačić.

Kroz 30-ak navijačkih fotografija, od početka 70-ih godina prošlog stoljeća, pa do današnjih dana, Feđa Klarić donosi preslik čitave jedne epohe i to kroz priču navijača.

- Ne kao suhoparni momento, već istinski spomenar nabijen pravim emocijama, prigušen tutnjavom pirotehnike i bubnjevima sa sjevera – rekao je je Kovačić.

Objasnio je novinar, do nedavno autor kolumne 'Kultna 22' u Slobodnoj Dalmaciji u kojoj je pisao o Hajduku, zašto je naziv izložbe baš 12. igrač.

- Jednostavno, 12. igrač nema ugovor, ne igra za plaću, nikada, ama baš nikada neće ostvariti transfer u neku bogatiju ligu ili klub, niti će za doprinos momčadi tražiti priznanje. Dvanaesti igrač je nezamjenjiv, ne traži ništa zauzvrat, samo poštenje. Zna to Feđa. I on je sam '12. igrač', samo što je njegova tribina malo veća. Osim za Hajduk, on druka za cili Split i Dalmaciju - rekao je Kovačić.


A kako se doživljava Hajduk, kako ga doživljava Feđa možda najbolje govore njegove rečenice na otvorenju.

- Uoči Europskog prvenstva u nogometu poručio bih gradu i svijetu da su navijači najvrjednije što sport ima. Huliganima s mafijaškim porivima iz HNS-a koji su otišli u Francusku poručujem da vide koja je naša snaga - iskreno je kazao Feđa Klarić.

Otvorenje izložbe nije propustio jedan od aktivnih sudionika prilikom osnivanja Torcide, Slavko Brničević iz Orija, koji se ovom prigodom još jednom prisjetio 1950. godine, sastanka studenata u Zagrebu i puta feratom do Splita gdje je Hajduk na Starom placu dočekivao Crvenu zvezdu.


- Kad smo čuli da je Stanković (igrač beogradskog kluba, op.a.) u vagonu blizu nas, nismo prestali skakati i malo ga uznemiravati - dočekana je sa smijehom 'berekinada' navijača iz sredine prošlog stoljeća.

Savjetnik predsjednice Andro Krstulović Opara sa sinom na ramenima pohodio je izložbu. Gotovo identična slika kao i s prosvjeda na Rivi kada je preko 30.000 tisuća navijača kazalo što misli o HNS-u i krenulo u borbu za pravednost.


S tvrdnjom da su navijači najveća vrijednost, složio se Krstulović Opara.

- Kada to traje godinama i kada traje ovakvim intenzitetom, onda imamo jedan fenomenalni dokumentarni prikaz tog rasta i konstantne ljubavi koja krasi Hajduk i njegove navijače, sport i ljubitelje sporta. Ovo je jedna fešta ne samo foto umjetnosti i dokumentarne umjetnosti, nije samo fešta Splita, ovo je fešta Hajduka, navijaštva i tog plemenitog segmenta koji nas vezuje za sport - rekao je Krstulović Opara i dodao i da je galerija veća, da bi bilo isto tako puno lijepih priča, jer Hajduk živi vječno.

Na koncu dodajmo još nekoliko rečenica o autoru izložbe, bez oduzimanja i dodavanja, onako kako je Leo Kovačić to rekao:

- Feđa ne voli da se priča o njemu, ali moram iskoristiti priliku i kazati kako je u pravom smislu i fotoreporter i novinar, čije fotografije uvijek nose najsvježiju novinsku vijest i svojom je fotografijom obilježio drugu polovicu 20. stoljeća. Zaslužio je brojne nagrade, a prije mjesec dana i Nagradu za životno djelo 'Otokar Keršovani', kao prvi fotoreporter u povijesti najvišeg novinarskog priznanja.

Nasmijao je okupljene kako je Feđa priznao da je zbog Hajduka počeo fotografirati. Stjecajem okolnosti, nije ga imao tko voditi na utakmice voljenog kluba, ali je vidio kako fotografi ulaze slobodno. Ljubav traje cijeli život, a izložbu koja se može razgledati do 29. lipnja su obilježili smijeh i velike emocije, baš onako hajdučki, kako i dolikuje veličinama.

Vaša reakcija na temu