Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Kapetanović FEŠTA U KAŠTELIMA: 20 godina crljenka proslavljeno u vinogradu odakle je potekao

FEŠTA U KAŠTELIMA: 20 godina crljenka proslavljeno u vinogradu odakle je potekao

Radi se o pretku američkog zinfandela

Danas je proslavljeno 20 godina zinfandela odnosno kaštelanskog crljenka od kojeg se radi vino koje odnedavno nosi ocjenu izvrsnosti. Kao sorta uzgaja se diljem Dalmacije, no najviše vinara koji rade vino od crljenka baš je iz Kaštela.

Kaštelanski vinari, njih 12, mogu se pohvaliti ocjenom izvrsnosti svojih vina, a među njima je i Ivica Radunić, vinogradar i vinar iz Kaštel Novog od kojeg je i potekla priča o crljenku, pretku svjetski poznatog zinfandela.

Povodom 20 godina od otkrića ove sorte, posjetili smo njegov vinograd u kojem je crljenak i pronađen. 

- Prošlo je 20 godina od otkrića. Istražuju se stare sorte potaknuti od našeg iseljenika i vinara Miljenka Grgića i profesorima s Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Ja kopam i radim. To je nasljedstvo moga oca, djeda i pradjeda. Kada su uzeli uzorke iz mog vinograda u osam trsova je potvrđeno da je to američki zinfandel. Tu je počela priča. Odmah sam sljedeće godine posadio podlogu, te sam se raširio. To moja familija, supruga i dva sina sve drži. Imamo oko 5000 loza – rekao je Ivica Radunić.

U Hrvatskoj imamo mnogo vina, a crljenak se proslavio i van granica Hrvatske.

- Ovo je jedna prekrasna priča. Splitsko-dalmatinska županija daje potporu razvitku brenda crljenka. Na taj način možemo graditi turističku i gospodarsku priču. Ovo što Kaštela imaju je hvalevrijedno. Vidi se da je to sustavan pristup. Kaštelansko proljeće može postati veliki brend na razini Hrvatske. Svi proizvođači se trude dati svoj obol, a mi ćemo sudjelovati u svemu kroz potpore. Osnovat ćemo i savjet za eno-gastro turizam – komentirao je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

Poljoprivreda je duga tradicija u Kaštelima, a otkrićem crljenka Kaštela su stavljena na svjetsku vinsku kartu. 

- Kulturna i prirodna baština, kaštelanski brendovi kao što su Miljenko i Dobrila, crljenak... To su sve komparativne prednosti grada Kaštela u odnosu na druge destinacije. Zadnjih godina ova gastro priča poprima globalne dimenzije. Tu su se Kaštela odlično uklopila. I dalje radimo na toj priči o crljenku koji je pokrenuo Kaštela u smjeru izvrsne gastro destinacije. Kaštelanski crljenak je atrakcija. Potrudit ćemo se da tako bude i ubuduće – kazala je Nada Maršić, direktorica turističke zajednice Kaštela.

Priča o crljenku je narasla, a počela je davno... Kako je bilo na počecima?

- Ima dva početka. Jedan početak je bio kada su stručnjaci 7. 9. prije 20 godina pronašli u našem vinogradu lozu koja je predak zinfandela u Americi. Tako su Kaštela dobila titulu da su domovina zinfandela, tj. Kaštelanskog crljenka. Grupa entuzijasta u Kambelovcu je osnovala 'Udrugu ljubitelja i štovatelja vina kaštelanski crljenak'. Krenulo se s promocijom. Kupili smo sadnice, pa napravili školu za vinare gdje se školovalo 50 vinara. Mnogo toga smo uradili. Kada su se sve kaštelanski vinari udružili, njih 12, dali su kaštelanskom crljenku posebnu oznaku. Najvažnije je da su se vinari pronašli u cijeloj priči. Nastojat ćemo ovu veliku priču razvijati i dalje – rekao je Srećko Radnić, pomoćnik ravnatelja RERA-e.

Vaša reakcija na temu