Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Festival 'Ispod bine' spoj je eksperimenata različitih vrsta

Festival 'Ispod bine' spoj je eksperimenata različitih vrsta

Idejni začetnici i voditelji festivala su Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić

Prvo izdanje festivala eksperimentalne i impro glazbe te zvukovne umjetnosti 'Ispod bine' održat će se u Domu mladih u Splitu od 10. do 12. studenog 2016. Organizatori festivala iz udruge Mavena poručuju:

Iako festivali eksperimentalne glazbe u svijetu postoje od 1960.-ih godina, eksperimentalna i improvizacijska glazbena scena u Hrvatskoj je uvelike zapostavljena, za razliku od te scene u susjednim nam državama te u Europi i svijetu, smatraju iz udruge Mavena, koja organizira ovaj događaj.

Ova scena, iako ima istaknute predstavnike u Hrvatskoj, nema svoje festivale ni specijalizirane klubove, i uglavnom se odvija na marginama te u off programima jazz i audio art festivala i festivala suvremene glazbe. Izdavaštvo, kritika i recepcija ove vrste umjetnosti također su mali, jer ona nema komercijalnu notu ni veliku vidljivost i popularnost, a nacionalna i lokalna javna izdavanja za nju su nedostatna za uobličen i kontunuiran razvoj scene. Stoga smo odlučili pokrenuti ovaj festival impro i eksperimentalne glazbe i zvukovne umjetnosti, kao prvo da široj javnosti približimo umjetnike iz Hrvatske koji se bave ovom vrstom suvremene umjetnosti, ali i da omogućimo gostovanja impro i eksperimentalnih umjetnika iz inozemstva u Hrvatskoj, te tako potaknemo suradnje hrvatskih i inozemnih glazbenika, publici približimo različite vrste sound arta, te u konačnici educiramo publiku i ponudimo im kvalitetan program specijaliziran za zvukovnu umjetnost - poručuju iz Mavene.

Festival Ispod bine spoj je eksperimenata različitih vrsta, počevši od samog mjesta izvedbe koja će se odvijati u prostoru ispod same glavne pozornice amfiteatra Doma mladih te će ovo biti prvo korištenje tog prostora u tu svrhu, preko umjetničkih eksperimenata kojima će publika moći svjedočiti prateći program festivala, do samog vizualnog identiteta festivala, za koji su zaduženi dizajnerski duo Kazinoti & Komenda, koji su kreirali novi font za ovaj festival.

Idejni začetnici i voditelji festivala su Natasha Kadin, producentica i menadžerica nekoliko eksperimentalnih glazbenih projekata, i Hrvoje Pelicarić, sonolog, zvukovni umjetnik i ton majstor, koji su za prvo izdanje festivala odabrali presjek različitih vrsta i načina eksperimentiranja sa zvukom i glazbom.

Tako festival Ispod bine započinje audio-vizualnim performansom znakovitog naziva 'Sve nekako počinje' jednog od najaktivnijih hrvatskih umjetnika Ivana Marušića Klifa, nakon kojeg slijedi poznati slovenski eksperimentalni trio Drašler/Drašler/Resnik, a prvu večer završavamo ambijentalnom audio-vizualnom izvedbom britansko-hrvatskog dua Zon On N. 

Drugi dan festivala započinje IMPRO razgovorom svih gostiju festivala o stanju, izazovima i mogućnostima na impro, eksperimentalnim i sound art scenama različitih država i u međunarodnom kontekstu, a nastavlja se suradnjom glazbenog ansambla Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom Gordana Tudora, S/UMAS, koji izvode improvizacijski koncert u suradnji sa ansamblom Hopper sa Kraljevskog konzervatorija u Liegeu, Belgija, upravo pripremljenom na rezidencijalnom boravku u Studentskom centru Zagreb, a druga večer festivala završava istinskom improvizacijom. Riječ je o drugoj izvedbi Garbage Epic Ensamble-a koji se osnovao u ljeto 2016. u sklopu platforme Silba Environment Art kada su vrsni glazbenici Miro Manojlović, Ivan Marincel, Igor Pavlica i Fran Krsto Šercar odsvirali maestralni koncert na instrumentima napravljenim od otpada sakupljenog sa plaža, a ovo će biti njegova druga izvedba. 

Posljednji festivalski dan započinje izvedbom benda sastavljenog od bardova eksperimentalne glazbe u Hrvatskoj, za ovu priliku nazvanog LILA, što na sanskrtu znači igra, a čine ga Sven Buić na kontrabasu, Damir Prica Kafka – Capri na saksofonu i Kruno Levačić na bubnjevima. Nakon njih čeka nas još jedna festivalska poslastica, iz Rima nam stiže globalno poznati eksperimentalni noise bend ZU, koji su, nakon koncertne i diskografske pauze, 2014. objavili album Goodnight Civilization, a u 2015. album Cortar Todo, i ovo će, nakon preko 2000 odsviranih koncerata diljem svijeta, biti njihovo prvo koncertno gostovanje u Splitu! Večer i festival zatvaramo after partijem u Chillton baru uz DJ Howard Jaquesa u nadi da ćemo u ova tri raznolika i intenzivna festivalska dana obradovati publiku i stvoriti nove poklonike eksperimentalne i impro glazbe te zvukovne umjetnosti u Splitu i okolici. 

A na prvo izdanje festivala Ispod bine naslanja se ove godine u istom prostoru i partnerski projekt, Dan nove glazbe, koji u nedjelju, 13. studenog, u istom prostoru donosi još četiri koncerta. Austrijski kvartet saksofona Mobilis i ansambl S/UMAS izvoditi će djela suvremenih skladatelja; svestrana skladateljica, vokalistica i multiinstrumentalistica Maja Osojnik i bubnjar Patrick Wurzwallner predstavljaju nove aranžmane pjesama objavljenih na Majinom novom solističkom album Let Them Grow, jednom od 100 najboljih albuma 2016. godine prema The Quietusu,  a sa novim materijalom predstavit će se na kraju večeri i publici već poznati splitski band Rolo.

Ulaznice se mogu nabaviti u Chillton baru, Jadranska 1, i online preko Adriaticketa.

Vaša reakcija na temu