Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Festival starih dalmatinskih igara u Trogiru: Prijavi igru iz svog mjesta pa dođi i zaigraj s ekipom!

Festival starih dalmatinskih igara u Trogiru: Prijavi igru iz svog mjesta pa dođi i zaigraj s ekipom!

Pozivaju se svi da prijave igre koje su igrali u djetinjstvu ili igre specifične za njihovo mjesto ili kraj na mail adresu: info@visittrogir.hr

Grad Trogir na jesen je predstavio novu brand strategiju. Osim plana razvoja i brendiranja Trogira kao turističke destinacije, novog slogana, promo videa..., među drugim novitetima tu je i novi logo grada – motiv trlje, stare dalmatinske igre koja je uklesana u kameni pod diljem stare gradske jezgre. Trlja je izabrana jer predstavlja spoj umjetničkog i svakodnevnog i svjedoči o isprepletenosti uzvišenog i životnog što je oduvijek obilježavalo Trogir. Trlju su nekad davno klesali i igrali stari majstori svjetskoga glasa koji su gradili katedralu, a poslije su je prihvatile i igrale mnoge generacije Trogirana.

Međutim, stare dalmatinske igre sve se manje igraju i polako bi mogle otići u zaborav. Da to ne bi bilo tako, Turistička zajednica grada Trogira u listopadu organizira svojevrsne Olimpijske igre u tradicionalnim dalmatinskim igrama. Inicijativa, dodajmo, dolazi od poznatog britanskog blogera i dalmatinskog zeta Paula Bradburyja.

Želja je privući i educirati mlade generacije da se upoznaju s dalmatinskom tradicijom, ali privući i one starije da se uključe i sami zaigraju igre koje su voljeli kao djeca te sve to pokazati turistima kao vrijednu nematerijalnu baštinu.

Festival starih dalmatinskih igara održat će se u posezoni, u listopadu. Među ostalim, uključivat će klasike poput briškule i trešete, balota, trlje, šijavice, laštika, franja i slično. 

Pozivaju se svi da prijave druge igre koje su igrali u djetinjstvu ili igre specifične za njihovo mjesto ili kraj na mail adresu: info@visittrogir.hr s naslovom maila 'Dalmatinske igre'. Nakon toga slijedi selekcija igara te informacije o prijavama i sudjelovanju, a na jesen i festival koji slavi ovu jedinstvenu dalmatinsku tradiciju.

Vaša reakcija na temu