Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Film u bolnici okupio europsku obitelj u Ljubljani
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Film u bolnici okupio europsku obitelj u Ljubljani

Projekt provodi udruga Djeca susreću umjetnost

Film u bolnici, projekt koji udruga Djeca susreću umjetnost provodi od 2014. u bolnicama diljem Hrvatske, provodi se u suradnji s europskim partnerima koji su proteklog tjedna okupljeni na međunarodnom sastanku u Ljubljani.

U prostoru Slovenske Kinoteke u Ljubljani na međunarodnom sastanku projekta Film in Hospital okupljeni su partneri iz 8 europskih zemalja, među kojima su festivali filmova za djecu i mlade (JEF, Belgija; BUFF, Švedska; Neaniko Plano koji stoji iza

Olympia Film Festivala, Grčka te Schlingel Film Festival), distributera filmova (Pack Magic, Španjolska), javnih institucija (Kinodvor, Slovenija) te organizacija civilnog društva usmjerenih na razvoj filmske pismenosti i uključivanja ranjivih društvenih skupina (Il Nuovo Fantarca, Italija te Djeca susreću umjetnost, Hrvatska).

Zahvaljujući kontinuiranoj podršci programa Creative Europe, projekt uživa kontinuiranu podršku već peti put, čime se uspješno nastavlja donošenje filmske magije u bolnice diljem EU, odnosno osiguran je nastavak pristupa kvalitetnim filmovima, radionicama, susretima s filmskim radnicima i radnicama hospitaliziranoj djeci i mladima pritom podržavajući proces oporavka kroz art&heal metodologije.

'Raduje nas mogućnost nastavka provedbe projekta, ali i razvoja na novim razinama. Tako nas u ovom ciklusu očekuje i razvoj prema VR alatima te značajno širenje broja filmova kojima hospitalizirana djeca i mladi imaju pristup 24/7 i to potpuno besplatno. Jer, kao što smo naučili iz istraživanja iz prethodnog ciklusa filmovi sudjeluju u liječenju', kazala je Maja Ogrizović, koordinatorica projekta Film u bolnici.

Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2024. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC -Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.

Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.

Vaša reakcija na temu