Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FILMSKA REVIJA MLADEŽI Najboljim igranim filmom proglašen 'Slog' mladog splitskog redatelja Dražena Bošnjaka

FILMSKA REVIJA MLADEŽI Najboljim igranim filmom proglašen 'Slog' mladog splitskog redatelja Dražena Bošnjaka

U Split je ponio i nagradu publike te onu za najboljeg glumca

Projekcijom višestruko nagrađivanog filma Stric redateljskog dua Andrije Mardešića i Davida Kapca te dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac te u suorganizaciji novootvorenog Kina Edison.

Grand Prix festivala osvojio je igrani film Bestijarij (r. Paul Van der Stegen) iz Francuske, dok je ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko) osvojio nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Najboljim filmovima 28. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma Prijateljstvo dvaju bića grupe autora pod vodstvom mentora Sandra Totha, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, u kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je film Bez veze Video skupine Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, najboljim igranim filmom proglašen je Slog mladog redatelja Dražena Bošnjaka iz Splita, a istovremeno je i dobitnik nagrade publike, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen Koji je tvoj način? u režiji Jakova Benčića, mladog autora iz Zagreba, javlja Karlovački.

Najbolja ostvarenja 16. Four River Film Festivala su: u kategoriji animiranog filma, Irski film Izdajničko srce  (r. Max Hendrickson) , nagradu za najbolji dokumentarni osvojio je film Oyum (r. Aidai Askarova) iz Kirgistana, u kategoriji igranog filma nagrađen je ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko), dok je u kategoriji slobodnog stila nagrađen film Lucid (r. Enis Prijić) iz Bosne i Hercegovine.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Hrvatske, Katra i Italije dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najboljeg glumca dobiva Dražen Bošnjak za ulogu Mirka u filmu Slog (r. Dražen Bošnjak, Hrvatska), najboljom glumicom proglašena je Julie Nicola za ulogu Julie u filmu Bestijarij (r. Paul Van der Stegen, Francuska), nagradu za najbolju režiju osvojio je film Izdajničko srce (r. Max Hendrickson, Irska), nagrada za najbolji scenarij također je pripala filmu Slog (Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split), dok je ona za najboljeg snimatelja dodijeljena filmu Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko, Ukrajina) i nagradu za najbolju montažu osvojio je film Ciklus sjemena (r. Francesca Antounette Rodriguez Reyes, Peru).

Posljednja službena večernja projekcija ovogodišnjih festivala bila je ona spomenutog filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Ovaj je dugometražni igrani prvijenac osvojio čak 13 nagrada među kojima je i glavna nagrada žirija na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u njemačkom Braunschweigu te je nagrađen na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima. Projekcija filma u Karlovcu odvijala se pred prepunim gledalištem ispod zvjezdanog neba, tik uz rijeku Koranu. Ovogodišnji večernji program uključio je i debitantski film pulskog redatelja Filipa Herakovića, Pelikan na kojem je radio i mladi Karlovčanin Pavle Kocanjer, a dio glumačke ekipe su i karlovački glumci Peđa i Vanja Gvozdić, dugometražni prvijenac Josipa Žuvana, Garbura te višestruko nagrađivani film Sigurno mjesto redatelja Juraja Lerotića.

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljeno je čak 1.447 filmova, od čega su u natjecateljski program uvrštena 63 naslova. Broj prijava potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta.

Svečanu dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo u kinu Edison.


Filmovi iz natjecateljskih programa oba festivala moći će se pogledati online na https://frff.com.hr/screening-schedule/ do nedjelje, 17. rujna. Sve informacije o manifestacijama kao i programu istih pratite na www.frff.com.hr.

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada 'Kultura nova', Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.

Vaša reakcija na temu