Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Fosca koju potpisuje dizajnerica Klara Ivanović predstavlja održivu kolekciju

Fosca koju potpisuje dizajnerica Klara Ivanović predstavlja održivu kolekciju

Cilj joj je zadovoljiti prvenstveno kriterije etičnosti i održivosti u odabiru materijala i ne manje bitnu mekoću, udobnost, dizajn...

Sve više se govori o etičkoj modi i održivosti. Etička moda odnosi se na sve proizvodne cikluse u proizvodnji tekstila i odjeće, a definira je ekološka održivost, poštivanje temeljnih ljudskih prava, kvaliteta i transparentnost.

Dizajnericu Klaru Ivanović obilježava izrada unikatne odjeće gdje su fokus kvaliteta tkanine i način proizvodnje što je karakteristika održivosti u poslovanju. Za modni brend etička i održiva moda predstavlja veliki izazov i zahtijeva konstantno educiranje o načinu proizvodnje tekstila, koji dizajnerica koristi u svojim kolekcijama.

Edukacija i promjene u poslovanju donijele su i novo ime brenda, pa tako dizajnerica radi pod imenom Fosca. Fosca predstavlja snažnu ženu koja ima jasne stavove. Upravo lice takve žene prikazuje stajališta brenda i prenosi snažnu poruku o etičnosti u modi. Stajališta brenda o etičnosti u modi su: prepoznatljiv dizajn, unikatnost, kvaliteta, transparentnost, ekološka prihvatljivost, prirodna ljepota, osnaživanje žena, prilagođenost klijentu, pouzdani suradnici, proizvedeno u Hrvatskoj.

Nakon završetka magisterija na odjelu Dizajna tekstila, dizajnerica Klara Ivanović svoj put djelovanja usmjerila je, osim kroz dizajn odjeće, i kroz dizajn tekstila. Crtanje uzoraka i ilustracija za tekstil primjenjivi su ne samo na odjeći nego i na dekorativnom programu u kućanstvu. Prepoznatljiv stil, preciznost i detaljnost u dizajnu tekstila utjecali su na međusobne suradnje koje su rezultirale angažmanom od strane drugih brendova i dizajnera. Uzorci koje dizajnerica crta sve više su traženi, pa se odlučila proizvesti kolekciju koja se zasniva na etičkim i održivim standardima kako bi ljubitelji njezinog dizajna imali tekstil s potpisom Fosce.

Odjevni komadi u ponudi osmišljeni su tako da imaju trajnu vrijednost i ne ovise o trendu. Modeli su elegantni i mogu se kombinirati s jednobojnim elementima koji se mogu pronaći u svakoj garderobi. Uzorak se konstantno mijenja, pa kupac može odabrati dezen koji mu se sviđa za određeni odjevni komad koji će nositi. Tako kupac aktivno sudjeluje u dizajnu, odjevni komad prilagođava svom osobnom stilu i preferiranoj paleti boja.

Ovakav model poslovanja moguće je ostvariti samo kroz održivu modu. Tu je bitan faktor i izbor tekstila. Dizajnerica bira ekološki proizvedene i reciklirane materijale, pa u kolekciji dominira lan i organski pamuk. Cilj je zadovoljiti prvenstveno kriterije etičnosti i održivosti u odabiru materijala i ne manje bitnu mekoću, udobnost, dizajn...

'Smatram da smo svi podjednako odgovorni za održivost. Važno je obrazovati populaciju što kupuje i na takav način doprinijeti nužnim promjenama. Da bi više cijenili svoju odjeću trebamo znati njeno porijeklo i način proizvodnje te se uvijek zalagati za transparentnost i etičnost.'  rekla je dizajnerica Klara Ivanović.

Vaša reakcija na temu