Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tonči Seser FOTO: Otvorena izložba 'Vis-a-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa'

FOTO: Otvorena izložba 'Vis-a-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa'

Najveću pozornost su izazvali brončana glava božice Artemide, te premijerno izložene monumentalne rimske carske skulpture iz Isse

U Splitu je, povodom  dvjesto godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije muzejske ustanove u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi, otvorena velika i značajna izložba 'Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa'.

Na svečanom otvorenju, ravnatelj Ante Jurčević je u pozdravnom govoru zahvalio svima koji su pružili potporu organizaciji i održavanju ove obljetničke izložbe, a posebno je zahvalio svim autorima, djelatnicima i suradnicima koji su sudjelovali u pripremama i postavljanju. 

Jurčević je rekao  kako je izložba  prigoda da se na jednome mjestu prikupi i pokaže bogatstvo isejske ostavštine jer je neprocjenjiva važnost antičke Ise, ali i općenito starije viške baštine, kulturnoj i gospodarskoj povijesti današnje Hrvatske.

- Taj maleni grad, osnovan u 4. stoljeću prije Krista, nalazio se na samoj periferiji grčkog svijeta, ali je iznimno važan za naše jadranske prilike - rekao je Boris Čargo, jedan od autora izložbe, istaknuvši kako izložba nije samo o Isssi već o čitavom otoku jer izložena arheološka baština prikazuje svu ljudsku djelatnost od neolitika do kasne antike i srednjovjekovnog razdoblja. 

Na izložbi se može vidjeti 750 najreprezentativnijih arheoloških predmeta (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac…) koji svjedoče o najranijim tragovima života na otoku. 

Najveću pozornost među posjetiteljima su izazvali brončana glava božice Artemide, najznačajnije djelo helenske umjetnosti na našim prostorima koja je izložena u posebnoj prostoriji te, nakon dugogodišnjih, kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih zahvata, premijerno izložene monumentalne rimske carske skulpture iz Isse. 

- Bila je velika čast i odgovornost sudjelovati u osmišljavanju ovakve izložbe, potgotovo kad je riječ o stoljetnom jubileju - rekla  je Jelena Jovanović, također jedna od autora, i dodala kako je izložba, što se tiče novog privremenog postava i vizualnog identiteta, pomakla granice estetike te će rad svih autora biti i prepoznatljiv i zapamćen i nakon izložbe. 

- Vis nikad nije bio prezentiran na ovako obiman način - istaknuo je akademik Nenad Cambi, bivši kustos Muzeja i istraživač Isse te je, otvarajući izložbu rekao:

- Pogledajte izložbu, imat ćete što vidjeti. Impresivna je!

A autori ove impresivne izložbe, koju prati i divot izdanje-kataloga na 335 stranica je, uz navedene Jelenu Jovanović, višu kustosicu Grčko-helenističke zbirke te mr. sc. Borisa Čargu, muzejskog savjetnika Priručne zbirke Issa, i Maja Bonačić Mandinić, muzejska savjetnica Numizmatičke zbirke. 

Dizajn postava izložbe potpisuje Clinica studio, a dizajneri iz studija Kazinoti & Komenda autori su vizualnog identiteta izložbe. 

Pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija RH, a izložbu su podržali: Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grada Vis, Grad Komiža, Grad Solin, Turistička zajednica grada  Splita, Turistička zajednica grada Visa, Turistička zajednica grada Komiže i Turistička zajednica grada Solina. 

Izložba, koja je već sad  proglašena kulturnim događajem godine, će biti otvorena do listopada 2022.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare