Brašno, sol, korijander, papar, jaja, maslinovo ulje, med, bijelo vino, pinjoli, bademi, lješnjaci... Ovo su neki od sastojaka slatkog žrtvenog kolača (libum) koji se služio na rođendanskim gozbama u čast Rimljana i njihovih božanskih zaštitnika.
Vjeruje se kako je uz egipatski 'kakh' i Artemidin kolač sa svijećama, ovaj kolač s medom jedna od varijacija prvih 'rođendanskih' torti u antičko doba.
Cijeli recept danas su mogli doznati svi oni koji su došli na proslavu 205. rođendana Arheološkog muzeja u Splitu, tijekom kojeg je upriličeno i tematsko vodstvo.
'U Rimu je rođendan (dies natalis) bio ozbiljna stvar: slavilo se utemeljenje gradova, rođenje careva, podizanje hramova, a naročito dan rođenja svakog Rimljanina i Rimljanke sve uz kolače i darove u čast svojih božanstava – genija ili junone', otkrivaju iz splitskog muzeja.
Dress code je bila svečana bijela toga, cvjetni vjenčići, najljepši nakit i rumeni obrazi. Dekor cvijeće, girlande, svjetiljke i tamjan, a pokloni zapanjujuće slični današnjima!
Što simboliziraju svjećice, gdje je otkrivena najstarija rođendanska pozivnica i jesu li gladijatori slavili rođendan, koja je poveznica Trnoružice i tri dobre vile, fjera i rođendanske krune, otkad pijemo, kucamo čašama i pjevamo 'Sretan ti rođendan', samo je mali dio misterija o kojima se pričalo na posebnom tematskom vodstvu koje je organizirano povodom 205. rođendana Arheološkog muzeja u Splitu.
Na Manastirinama u Saloni, za djecu uzrasta od 4 do 7 godina izvedena je kostimirana predstava 'Priča iz Salone'. Kroz likove Salonitanaca, rimskog vojnika i carice Priske, najmlađi su posjetitelji na zanimljiv i interaktivan način upoznali bogatu povijest nekadašnje prijestolnice rimske provincije Dalmacije.