Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković FOTO Ero s onog svijeta vraća se na ambijentalnu pozornicu u uvali Bene

FOTO Ero s onog svijeta vraća se na ambijentalnu pozornicu u uvali Bene

Snimili smo postavljanje pozornice i gledališta

Splitsko ljeto nastavlja tradiciju izvođenja naše najbolje i najpopularnije opere na tlu s kojega je izvorno i ponikla, mjestu rođenja libretista Milana Begovića, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je skladatelj Jakov Gotovac tako nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo. 

Na ovogodišnjem festivalu, osim tradicionalne izvedbe u Vrlici, Ero s onoga svijeta vraća se i na ambijentalnu pozornicu u uvali Bene. Eru na Benama možete pogledati večeras, potom 7. i 8. kolovoza.

Uloge: Martin Sušnik / Domagoj Dorotić (Mića), Mate Akrap (Marko), Terezija Kusanović (Doma), Antonija Teskera (Đula), Marko Lasić (Mlinar Sima) i Tea Požgaj (Čobanče).

Uz Orkestar i Zbor HNK Split te FA Jedinstvo.

Besplatni autobus za publiku polazi u 20.30 ispred Sv. Frane (Sv. Frane - Banovina - Vila Dalmacija - Bene). Ulazak je moguć uz predočenje kupljene ulaznice.

Redovna linija 12 (Sveti Frane - Bene) polazi svakim danom u 20 i 20.15 sati.

Suradnja vrhunskih umjetnika, književnika i glazbenika, rezultirala je jednom od najljepših opera slavenske glazbene literature. Puna prekrasnih narodnih napjeva i iskričave satire, u ovoj operi svoj svježi scenski život žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta. Najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera.

Završni ples je vrličko kolo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ples i bogatstvo vrličke nošnje stapaju se u sklad boja, pokreta i pjesme svjedočeći o neuništivosti tradicije hrvatskog čovjeka. Od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada ju je Jakov Gotovac uglazbio pa sve do danas opera je izvedena više stotina puta, prevedena je na devet jezika i izvedena na više od 80 europskih pozornica.

Joško Jaković na Benama je snimio postavljanje pozornice i gledališta.

Vaša reakcija na temu