Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić FOTO: HNK Varaždin u splitskom teatru izveo dramu Lade Kaštelan 'Čekajući Oresta'
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTO: HNK Varaždin u splitskom teatru izveo dramu Lade Kaštelan 'Čekajući Oresta'

Djelić ozračja donosimo u galeriji Jadrana Babića

Nakon Shakespeareove komedije 'San ivanjske noći' u režiji Paola Magellija večeras je dramski anasambl HNK-a Varaždin u spitskom Hrvatskom narodnom kazalištu izdveo dramu Lade Kaštelan 'Čekajući Oresta', nastalu prema motivima Sofoklove 'Elektre'.

Drama Lade Kaštelan 'Čekajući Oresta' na posve drugačiji način donosi bezvremenski triler koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac Agamemnon žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć, pokrenuvši tako krugove mržnje i destrukcije. Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću? Pitanja su to koja postavlja vječni sukob Klitemnestre i Elektre, majke i kćeri koje snažno ostaju pri svojim principima. Pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag #Pratitelji zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Lada Kaštelan i redateljica Livija Pandur ukazuju na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji, ispitujući slojeve postupaka glavnih junakinja. Glumački ansambl čine: Nina Violić, Dea Presečki, Filip Eldan, Nikša Eldan i Beti Lučić, Elizabeta Brodić.

Djelić ozračja donosimo u fotogaleriji Jadrana Babića.

Vaša reakcija na temu