Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić FOTO književni susret s portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe

FOTO književni susret s portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe

Suradnja Gradskog kazališta mladih i Filozofskog fakulteta

Na splitskom Filozofskom fakultetu upriličen je književni susret s uglednim portugalskim književnikom Valterom Hugom Mãe. Organiziran je u suradnji Doktorskog studija Humanističke znanosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Gradskog kazališta mladih, uoči premijere predstave Apokalipsa radnika, koja će se održati u GKM-u, ove subote, 23. ožujka u 20 sati.

Valter Hugo Mãe dobio je 2007. nagradu 'José Saramago' koju mu je uručio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim 'književnim tsunamijem'.

Fotogalerija: Filozofski fakultet | foto: Veljko Martinović

Filozofski fakultet u Splitu aktivni je član lokalne zajednice u kojoj djeluje. Svake godine organizira niz događanja koja se otvara svojoj sredini, nastojeći podignuti razinu kulture i obrazovanja u zajednici.

Ključna dva mjeseca posvećena lokalnoj zajednici su prosinac i svibanj, kada Filozofski fakultet kroz događaje Advent na Filozofskom i Friendship in May organizira sveukupno više od 50 događaja za javnost. Uz navedeno, tijekom cijele godine se na Filozofskom odvijaju i gostovanja, književni susreti, kvizovi, promocije knjiga i slično.

Apokalipsa radnika treći je dio tetralogije koja kroz životne priče četiri lika prikazuje cjelokupno vrijeme

jednog ljudskog života, a zaključuje ju već preveden roman Stroj za pravljenje Španjolaca.

Svake noći četrdesetogodišnja Maria da Graça sreće sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade požude i njegove pokušaje da joj 'oplemeni duh'. Kad se vrati kući, ako zatekne muža Augusta juhu mu začini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorča život prije plovidbe, a da ga ne ubije. Kućni budžet podebljava kao profesionalna narikača odlazeći na bdjenja s prijateljicom Quitériom. Rijeka muškaraca koja je tekla kroz Quitériin stančić naposljetku je naplavila zlatni oblutak, mladog ukrajinskog imigranta Andrija, s kojim je seks životinjski strastven, a razgovor nemoguć.

Priča je to koja bi se u rukama manje nadarena pripovjedača izvrnula u grotesku, ali Valter Hugo Mãe, nižući epizode prožete dahom mračnog humora, sigurnom rukom vodi dvije junakinje i njihove neočekivane izabranike do točke u kojoj se otvaraju srca: onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi na kraju dotaknuli ljubav.

Raspored izvedbi možete potražiti ovdje.

Vaša reakcija na temu