Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Održan Radioamaterski kamp 'Zvjezdano selo Mosor 2023.'

FOTO Održan Radioamaterski kamp 'Zvjezdano selo Mosor 2023.'

Okupio je 18 učenika osnovnih i srednjih škola

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je u vremenu od 20. do 27. kolovoza održan Radioamaterski kamp za mlade 'Zvjezdano selo Mosor 2023.', petnaesta takva manifestacija dosad. Organizatori kampa su bili Hrvatski radioamaterski savez (HRS) i udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM). Kamp je ove godine okupio 18 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Velike Gorice, Nove Gradiške, Pazina, Pićana, Zadra, Vodica, Šibenika, Supetra i Splita. O njima su se brinuli i podučavali ih iskusni instruktori Mirko Jurman (9A6KX), Alen Desanić (9A3MA), Natalija Kapović, te Branko Martinčić (9A3ST), koji je ujedno bio i voditelj kampa.  Svoj doprinos je dao i predsjednik HRS-a Rolando Milin (9A3MR). Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine: u skupini A su bili početnici, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike. 

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno oko 400 veza, i to na kratkovalnim frekvencijama. Napravljen i zanimljivi pokus komunikacije uz pomoć Mjeseca kao reflektora radiovalova. Demonstriran i 'portabl rad' s radiostanicom (SOTA) - popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva postavljanje primopredajnika s nezavisnim napajanjem na planinske vrhove, na kojima nema infrastrukture uobičajene u naseljima. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom, puno poznatije kao 'lov na lisice'. Dio spretnijih polaznika je u radionici elektronike od materijala dostupnog 'u kitu' izrađivao različite sklopove, poput FM prijemnika, FM predajnika, VU metra, sirene za maglu i paraboličnog mikrofona. I na koncu, trinaestero najmlađih polaznika je polagalo ispit, te položilo početnički ('P') razred. 

Za polaznike su u popodnevnim satima bili organizirani odlasci na kupanje u Stobreč i Omiš. U večernjim satima, pak, za njih su upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu teleskopa su se našli Mjesec i Saturn, neki od objekata dalekog svemira, dok su danju promatrane i pjege na Suncu. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić.

Vaša reakcija na temu