Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press FOTO Ostavština Vladimira Nazora u modernom prikazu
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTO Ostavština Vladimira Nazora u modernom prikazu

Knjiga je postavljena na posebno izrađenom postolju od bračkog kamena

U čarobnom ambijentu Bobovišća na Moru, mjestu koje je odigralo ključnu ulogu u formiranju jednog od najvećih hrvatskih književnika Vladimira Nazora, sinoć je predstavljena inovativna interpretacija njegove kulturne baštine. Ovaj projekt nazvan 'Vladimir Nazor i njegova ostavština u modernom prikazu' na jedinstven način približava njegovu bogatu ostavštinu posjetiteljima i mladim generacijama.

'Vladimir Nazor sa samo šest godina doselio se u Bobovišća na Moru, gdje je proveo djetinjstvo i mladost. Upravo ti dani na Braču oblikovali su njegovo književno stvaralaštvo, inspirirajući ga za neka od njegovih najpoznatijih djela poput zbirke 'Priče iz djetinjstva' i pjesme 'Cvrčak'. Danas je u Hrvatskoj više od 300 ulica i 30 škola koje nose njegovo ime a i najprestižnija nagrada za umjetnička ostvarenja nosi njegov potpis', istaknuli su organizatori. 

Projekt su osmislile djelatnica Turističke zajednice općine Milna  Tineja Bonačić-Piculović i Ana Grassi, direktorica Turističke zajednice općine Milna, u suradnji s tvrtkom Weblab i dizajnerom Dejanom Grepom. Partneri projekta su Općina Milna i Splitsko-dalmatinska županija.

'Glavna je ideja projekta približiti Nazorovu bogatu ostavštinu posjetiteljima kroz digitalne sadržaje koji su integrirani u knjigu izrađenu od inoksa. Knjiga se sastoji od osam listova, a svaki list sadrži tekstove o ključnim trenucima iz Nazorovog života i stvaralaštva kao i QR kodove koji skeniranjem otvaraju interaktivne animacije', pojasnili su predstavnici. 

Teme pokrivene u knjizi uključuju:

- Porijeklo - Nazorova povezanost s Bračem, djetinjstvo i prve uspomene iz Bobovišća na moru

- Rano djetinjstvo i preseljenje - odlazak iz Postira i dolazak u Bobovišća na Moru, što je uvelike oblikovalo njegovo stvaralaštvo

- Školska dob: Nazorov put do škole u Ložišćima, njegovo obrazovanje i utjecaji učitelja

- Mladost i trostup - spomenik u obliku trostupa koji je Nazor izgradio u čast svojih triju sestara

- Kula - Nazorova kula iznad luke, koju je sagradio kao simbol svoje povezanosti s Bračem

- Antika i cvrčci - njegova fascinacija antičkom Grčkom i pjesma 'Cvrčak'.

- Pastir Loda - spajanje stvarnog i fantastičnog u djelu 'Pastir Loda'

- Politička karijera i spomenik - Nazorova politička uloga i značaj u hrvatskoj povijesti.

Knjiga je postavljena na posebno izrađenom postolju od bračkog kamena, djelo majstora Dine Martinovića. Postolje se sastoji od 17 kamenih blokova koji simboliziraju knjige. Svaki blok ima ugraviran naslov jednog od Nazorovih djela.

Skeniranjem QR kodova posjetitelji će moći vidjeti animacije koje prate tekstove iz knjige. Na primjer, mogu se 'prošetati' kroz Bobovišća na Moru iz vremena Nazora, vidjeti trostup i kulu sa svih strana, čuti njegovu pjesmu 'Cvrčak' uz zvuk cvrčaka ili se čak fotografirati s virtualnim Nazorom.

Projekt je predstavljen 18. kolovoza 2024. u Bobovišću na Moru, uz podršku Općine Milna, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom svečanosti, unatoč kišnim prijetnjama, publika je uživala u čitanju odabranih Nazorovih citata koje su izvele Petra Grassi i Bepa Katić, dok je glazbeni dio programa obogatila Katica pjesmama koje su dodatno dočarale atmosferu.

Projekt 'Vladimir Nazor i njegova ostavština u modernom prikazu' ima za cilj ne samo očuvanje sjećanja na ovog velikana hrvatske književnosti, već i stvaranje novog turističkog proizvoda koji će privući posjetitelje u Bobovišća. Organizatori se nadaju da će ovaj potaknuti škole i kulturne institucije da ga iskoriste kao edukativni alat, omogućujući mladima da upoznaju život i djela Vladimira Nazora na jedinstven i interaktivan način.

Vaša reakcija na temu