Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Otvorena retrospektivna izložba Frane Missije 'Stvaralački nemiri'
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTO Otvorena retrospektivna izložba Frane Missije 'Stvaralački nemiri'

U Staroj gradskoj vijećnici možete je razgledati do 3. studenog

Sinoć je u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici u prisustvu brojnih Splićana i ljubitelja umjetnosti svečano otvorena retrospektivna izložba Frane Missije, kojom se obilježava stota godišnjica rođenja velikoga splitskog umjetnika. 

Na prepunoj Pjaci nazočnima su se obratili Vesna Bulić Baketić, ravnateljica Muzeja grada Splita, dr.sc. Dalibor Prančević, autor izložbe, župan Blaženko Boban, izaslanik ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnik Ivica Puljak i Jelena Missia.

Izložba Stvaralački nemiri, u organizaciji Muzeja grada Splita uključuje autorovih osamdesetak radova i pokazuje razmjerno veliki vremenski raspon njegove likovne kreativnosti: od akvarela nastalih još 1948. i 1949. godine pa sve do slika i skulptura koje ostvaruje u posljednjem desetljeću svoga životnog puta, od kojih je najkasnija ona iz 2013. godine.

Uz važna antologijska djela iz svih Missijinih stvaralačkih faza, u Staroj gradskoj vijećnici po prvi put su izloženi radovi koji su naknadno pronađeni, ili prispjeli iz Amerike gdje su se nakon autorove smrti neko vrijeme čuvali u zakupljenom kontejneru u njujorškom Queensu.

Autor izložbe, dr. sc. Dalibor Prančević, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta izložbu je zamislio kao kritičku retrospektivu koja odabire i analizira najbolje dijelove likovnog stvaranja Frane Missije, a posebno je apostrofiran Missijin rad u scenografiji, s prikazom dvije skice za dramu Tennesseeja Williamsa Tetovirana Ruža u režiji Lloyda Richarda, prvog afroameričkog redatelja na Broadwayu.

Veza Muzeja grada Splita i Frane Missije seže još u 1962. godinu, budući da je upravo to bilo mjesto njegove prve samostalne izložbe, ali i mjesto promocije njegove monografije 2019. godine. 

'Muzej grada Splita svojim je poslanjem uključen u stvaranje odnosa koji umjetnici razvijaju sa svojim gradom. Iako primarno povijesni muzej, likovne zbirke i galerijski prostori daju jedinstvenu priliku da muzejski kustosi samostalno ili u suradnji s vanjskim stručnjacima kreiraju sadržaj iznimne umjetničke i kulturološke vrijednosti kao što je ovdje slučaj', izjavila je Vesna Bulić Baketić, ravnateljica Muzeja grada Splita.

Za Jelenu Missia izložba povodom jubilarne 100. godišnjice rođenja njenog supruga izuzetno je važna. Naime, budući da je Frano bio iznimno samozatajna osoba, a i zbog činjenice da je većinu svog života proveo u inozemstvu, njegovo je djelo u Hrvatskoj ostalo relativno nepoznato, a nijedna njegova slika nije izložena ni u jednom muzeju ili galeriji u Hrvatskoj. 

'Najviše od svega željela bih da se što prije, još za mog života nađe neka kulturna institucija u Hrvatskoj koja bi na dostojanstven način izložila Franina djela, kako bi bila na uvid javnosti', izjavila je Jelena Missia.

Izložbu Frane Missije u Staroj gradskoj vijećnici možete pogledati do 3. studenoga 2024. godine.

Vaša reakcija na temu