Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Anđela Šćepanović - Photos, videos & stories i Skygorilla Media FOTO Velika svečanost povodom 150 godina luškog kampanela

FOTO Velika svečanost povodom 150 godina luškog kampanela

Lučani su ga gradili sami bez pomoći viših instanci

Velika i značajna 150. obljetnica završetka izgradnje luškog kampanela, obilježena je proteklog petka na župnoj pijaci ispred crkve sv. Josipa u Veloj Luci uz prisustvo i na ponos brojnih Velolučana.

Svečanosti je prethodila Sveta misa koju je predvodio župnik don Hrvoje Katušić. Program obilježavanja započeo je stihovima pjesme 'Snažno jekni' u izvedbi Župnog zbora don Ivo Oreb.

O značajnosti kampanela, njegovoj simbolici i posebnosti govorili su župnik don Hrvoje Katušić, načelnica Katarina Gugić i profesor dr. sc. Dinko Radić. Povijesni presjek izgradnje i funkcije kampanela okupljenima je iznio arhivist Tonko Barčot, dok je Tonči Oreb predstavio liturgijske običaje i činjenice kada je i zaṣ̌to kampanel zvonio tijekom godina. Pjesmu o kampanelu u desetercu, na luškom dijalektu pročitao je Dario Surjan.

U završnom dijelu događaja najprije je iz kampanela koji je za ovaj značajan dan bio posebno osvijetljen i dekoriran jurovikom, zvukom roga najavljen početak kumpanije. Za ovu posebnu prigodu kumpanija je izvedena s tradicionalnim plesačkim elementima iz 19. stoljeća temeljenim na opisima iz rukopisa Marka Šeparovića Bogomoje sa specifičnim i jedinstvenim figurama kakve nije moguće vidjeti u drugim kumpanijama s otoka. U spoju tradicionalnog luškog i postojeće koreografije, Kumpaniju je predvodio kapetan Jadranko Oreb, ujedno i inicijator događaja.

Jedinstvenom izvedbom uveličana je važnost obljetnice, ali ujedno iskazana zahvalnost precima koji su sudjelovali u izgradnji kampanela-simbola luškog identiteta ali i luške samostalnosti, emancipacije i ustrajnosti.

'Specifičnost luškog kampanela je ta što su ga Lučani gradili sami bez pomoći viših instanci, što je to bio njihov zajednički podvig, izraz jedinstva, luške sloge, ali i inata, prkosa. Primjer nama danas i onima sutra da ne postoje prepreke koje ne možemo savladati, da svaki cilj može biti dostižan i ostvariv.

Od srca zahvaljujemo svima uključenima u organizaciju ove obljetnice: našem župniku Hrvoju Katušiću, časni Tješimiri, crkvenom zboru, FD Kumpanija koje je imalo posebnu ulogu, Centru za kulturu, Turističkoj zajednici, Komunalnim djelatnostima te Tonku Barčotu, Dinku Radiću, Dariju Surjanu i Tončiju Orebu. 

Posebne zahvale upućujemo Jadranku Orebu, jednom od najvećih zaljubljenika u lušku tradiciju, a koji je bio inicijator ove večeri. Općini Vela Luka, ali i svima nama zajedno, bila je čast i zadovoljstvo prihvatiti njegovu inicijativu i priključiti se organizaciji.

Ova svečanost nije bila samo radi pogleda u prošlost, a možda je to i ponajmanje, već je ponajviše radi nas samih danas, potrebe našeg okupljanja oko zajedničkih luških vrijednosti i postignuća, njihovog vrednovanja i promoviranja, ali je i radi onih generacija sutra koje će doći s vizijom naprednije Luke, koje će učiti na našim greškama, ali i na uspjesima. 

Kampanel je nesumnjivo primjer takvog postignuća i trajnosti, na ponos nama Lučanima', poručila je načelnica Vele Luke Katarina Gugić.

Vaša reakcija na temu