Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Studio Petrić FOTOGALERIJA: FA Jedinstvo predstavilo kulturnu baštinu Splita i Dalmacije u Osijeku

FOTOGALERIJA: FA Jedinstvo predstavilo kulturnu baštinu Splita i Dalmacije u Osijeku

Održao se 52. svjetski kongres CIOFF-a

Međunarodno vijeće organizatora festivala folklora u Hrvatskoj HRCIOFF, kao dio velike svjetske mreže CIOFF-a, u Osijeku od 3. do 12. 11. 2023. godine organiziralo je 52. Svjetski kongresa CIOFF-a. Glavni ciljevi 52. Svjetskog kongresa CIOFF-a u Osijeku bili su: promocija nematerijalne baštine kroz različite oblike umjetničke i izvedbene ekspresije. Posebnu vrijednost ovog velikog kulturnog događanja prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija RH koje je bilo pokrovitelj ovog značajnog međunarodnog skupa.

Na zamolbu CIOFF Hrvatska, domaćina i organizatora događaja, za pomoć u organizaciji ovog svjetskog kongresa koji je okupilo preko 300 delegata iz cijelog svijeta, FA Jedinstvo s partnerima u zasebnom programu kongresa predstavilo je dio zaštićene nematerijalne baštine s prestižnog UNESCO-vog popisa s područja  Splita i Splitsko-dalmatinske županije. 

Uz FA Jedinstvo kao nositelja projekta i plesno-glazbenog dijela programa, u predstavljanju dalmatinskog nasljeđa bili su uključeni i: klapa Praska iz Podstrane, učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Split te Viteško alkarsko društvo iz Sinja koje su predstavljali alkar Josip Gugić i alkarski momak Ivan Vitić.

Cjelokupno predstavljanje projekta posvećenog baštini Splita i SDŽ pod nazivom Dalmatinska večer ujedinilo je sve njegove sudionike u zasebnom dijelu kongresa koje se održalo u Hotelu Zoo u Osijeku, 9.11. 2023.

Tom prigodom delegatima kongresa, pristiglih iz 48 zemalja sa svih kontinenata, uz Umijeće izrade i kulturu odijevanja dalmatinskog veštita, koje je od ove godine postalo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH, prezentirana su i ostala zaštićena hrvatska i dalmatinska nematerijalna kulturna dobra upisana na prestižni UNESCO Popis nematerijalne baštine čovječanstva i to: Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Klapsko pjevanje, i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Oduševljeni delegati kongresa s posebnom pozornošću su pratili bogatu audio-video prezentaciju Dalmacije koju su sjajno pripremile članice FA Jedinstvo Antea Buntić i Tea Bilić, dok su svaku pojedinu plesnu i glazbenu točku programa Jedinstva i Praske, izlazak stasitih sinjskih alkara te predstavljanje Međunarodnog festivala folklora Split u organizaciji FA Jedinstvo, ispraćali dugotrajnim pljeskom. Nakon završetka prezentacije i umjetničkog dijela programa uslijedio je vrhunac večeri kad su profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split pred nazočne iznijeli pomno pripremani gastronomski dio dalmatinskog nasljeđa kroz boje, mirise i okuse dalmatinske spize kao neizostavnog dijela mediteranske prehrane čime su delegati na kongresu u konačnici dobili priliku osjetiti cjeloviti doživljaj Splita i Dalmacije.

Nastavak aktivnosti dalmatinskih kulturnih ambasadora na 52. Svjetskom kongresu CIOFF-a u Osijeku nastavio se i sutradan 10. studenog nizom uspješnih i srdačnih razgovora s nazočnim delegatima iz cijeloga svijeta, potom posjetom ergeli u Đakovu te na koncu dana nastupom FA Jedinstvo na koncertu najboljih hrvatskih folklornih ansambala također u Đakovu.

Značaj ovog izuzetno značajnog predstavljanja splitsko-dalmatinske baštine na svjetskom nivou prepoznali su brojni pokrovitelji i donatori: Splitsko-dalmatinska županija, Osječko-baranjska županija, Grad Split, TZ Podstrana, TZ grada Splita, TZ SDŽ, Euronautic d.o.o. - Biograd, Centaurus d.o.o. - Solin, Turističko-ugostiteljska škola Split te Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić - Osijek.

'Svima njima, bez kojih ne bi bilo moguće realizirati ovaj veliki projekt, kao i partnerima Viteškom alkarskom društvu Sinj i klapi Praska iz Podstrane te naravno i Dalmatinskom portalu, iz FA Jedinstvo srdačno i iskreno zahvaljuju', poručuju iz FA

Vaša reakcija na temu