Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA: Gradska knjižnica Marka Marulića bila je pretijesna na promociji djela 'Mi. Žene.'

FOTOGALERIJA: Gradska knjižnica Marka Marulića bila je pretijesna na promociji djela 'Mi. Žene.'

Večeras sam plakala jer sam ganuta da netko fura priču da žena ženi nije vuk - kazala je Ana Gruica Uglešić

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu večeras je održana promocija knjige 'Mi. Žene.', autorice Nataše Jukić u izdanju nakladničke kuće Fragment. Dvorana je bila tijesna za sve zainteresirane, a riječ je o jedinstvenom motivacijskom djelu o životima žena današnjice, sažeto u pričama o 100 žena i njihovim unutarnjim pokretačima.

- O ženama se najmanje piše i govori, osim u onim kontekstima koje žene ne zaslužuju. Knjiga je nastala jer sam prvenstveno ja žena, znam kako je to biti žena i znam kakav put žena može proći. Nije uvijek jednostavno, vanjština žene je samo jedan atom koji je čini. Razgovarajući sa ženama i osluškujući njihova iskustva, ponukalo me je da to sve spremim u jednu knjigu stvarnih bajki. To su priče koje postoje, koje je netko proživio, iz kojih se uči. Sve ove žene su lekcije i inspiracije - ispričala je u uvodu autorica, a onda je voditeljica Radio Dalmacije Edita Lučić Jelić, koja je moderirala predstavljanje knjige i čija se priča našla u samoj knjizi, otkrila kako ju je Nataša kontaktirala u ranim jutarnjim satima i pitala da ispriča svoju priču.

- Idem leći kao kokoš jako rano, ali se zato budim rano i tada mi ideje dolaze. Žene sam intuitivno i svjesno birala, one su me oduševile i zaintrigirale. Zanimalo me je što se krije iza njihovih priča. Otkrila sam nemjerljiva blaga koje danas možete pročitati u knjizi. Dosta njih je reagiralo u čudu i pitale su me zašto su one vrijedne da se nađu u mojoj knjizi. Govorila sam im da su one živuće lekcije. Željela sam maknuti zid koji postoji, koji je nametnut. U knjizi sam napisala 'To što netko nosi štikle, ne znači da mu je u njima udobno'. Žena je žena, bez obzira čime se bavi i kako ona živi. Imamo žena koje drugi doživljavaju samo vanjštinom, a iza toga se kriju slojevi njenog životnog iskustva. U knjizi su žene različitih statusa, generacija, zanimanja, nastojala sam da budu što drugačije. Najmlađa žena ima 19 godina, odrasla je u dječjem domu, a danas mijenja svijet i ona je čarobnica. Najstarija ima 90 godina i dolazi iz Slavonije - ispričala je Nataša čije su junakinje knjige žene: doula, službenica, kućanica, majka, teta u vrtiću, žena koje su preživjele bolesti, silovanja, razvode, pobačaje, stvarne su, baš kao i njihove priče. Inspirativne i zaslužuju divljenje.

- Sve ove žene veže snaga, svaka je pokretač i promjena. Napravile su nešto za ovaj svijet, o tome se ne libe pričati i podijeliti s drugima. O svakoj ovoj ženi se može napisati knjiga za sebe. Hvala svima koji su doprinijeli ovoj knjizi. Najviše od svega me ispunjava dobra energija oko ove knjige, kada je žena ženi potpora i to je neprocjenjivo. Muškarcima bih poslala poruku neka misle o svojim ženama. Imam sina koji je napunio 12 godina i odgajam ga tako. Nisam feministkinja, ali mi je važno da nauči jednakost, poštovanje i pravednost - zaključila je Jukić.

U knjizi su priče mnogih žena poznatih javnosti, kao i onih do sad potpuno anonimnih. Ističući jednakost u njihovim vrijednostima, snazi i važnosti autorica povezuje sve te priče u jednu cjelinu ženske solidarnosti i ljepote podržavanja žena prema drugim ženama. Tako se, između ostalih u knjizi našla priča splitske glumice Ane Gruice Uglešić, glazbenice Ane Opačak te novinarke i spisateljice Lenke Gospodnetić.

- Autorica je napisala nešto za što druge nije briga. Svatko vidi samo onaj krajnji proizvod kod drugih ljudi i vrlo rado to komentira na pozitivan ili negativan način. Kakav je netko kao osoba i kako je došao do toga što je danas većinom ljude ne zanima. Ovu knjigu doživljaj kao malo 'čišćenje'. Prikazala me je na jedan sasvim drugačiji način nego što me javnost poznaje, topliji i ljudskiji. Pokazala je tko je Ana kao djevojčica, kao ratnica i kao majka, a ne samo tko je 'celebrity' Ana Grujica. Večeras sam plakala jer sam ganuta da netko fura priču da žena ženi nije vuk. Inače, svaka svakoj zapliće nogu, ružno komentira - otkrila nam je svoje dojmove Gruica, a s njom se složila i Opačak.

- Svi smo sebe predstavili onakvima kakvi zapravo jesmo. Meni je nestvarno da sam se našla među 100 divnih priča i ne znam čime sam zaslužila da budem jedna od njih, ali sam počašćena ako sam nekoga svojim dosadašnjim radom inspirirala. Divno je vidjeti da žena ženu može podržavati, a ne samo ogovarati. Istina je da se s muškarcima ne da razgovarati ni o esencijalnim stvarima, a kamo li o nekim trivijalnostima. Žene vole puno vise promišljati, a time i verbalizirati.

- Bila sam iznenađena i počašćena pozivom Nataše, čiji mi je rad poznat te držim do njenog mišljenja. Svaki posao nosi svoju težinu, a ja svoj radim s lakoćom. Dakako, bude tu i teških dana, ali to je moj poziv i novinarstvom se bavim već 20 godina. Ne znam što bih u životu drugo radila, čak ni u struci profesorice likovne kulture se više ne bih snašla. Danas je najbolje što znam raditi - pisati. Kada kao novinar pišete o drugima, nemate potrebu pisati o sebi zato mi je drago da se u ovoj knjizi nalazi neka manje poznata moja strana - dodala je novinarka Slobodne Dalmacije Lenka Gospodnetić.

Kažimo i kako je splitska umjetnica Dona Tomić popratila tekst simboličnim crtežima koji opisuje život svake priče. Za promociju je izradila i krunu s kojom su se svi prisutni mogli fotografirati.

Vaša reakcija na temu