Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: Makarski umjetnik Vice Glibota oduševio Karlovčane samostalnom izložbom 'Fallout'
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA: Makarski umjetnik Vice Glibota oduševio Karlovčane samostalnom izložbom 'Fallout'

Pogledajte kako je bilo na otvorenju

Jesenska sezonu ZILIK izložbi otvorena je jučer! Čast da otvori novu sezonu pripala je akademskom kiparu Vici Gliboti koji se predstavio samostalnom izložbom 'Fallout' u Galeriji ZILIK u Karlovcu. Vice Glibota predstavio se s ukupno 14 fascinantnih radova odnosno reljefa, skulptura i prostornih instalacija izvedenih u kombiniranoj tehnici uz primjenu assemblage i upcycle tehnike. 

Djela koja podsjećaju na relikte davno zaboravljene civilizacije ili možda simbole naše potencijalne budućnosti oduševila su i velike i male koji su jučer nazočili otvorenju izložbe. Nakon što se u prethodne dvije godine predstavio na izložbama u Zaprešiću, Samoboru, Zagrebu i Rabu, Vice Glibota izložbom u Karlovcu zaključuje predstavljanje svog recentnog ciklusa radova, a u narednoj godini posvetit će se produkciji novih radova.

U sklopu svečanog otvorenja sve prisutne pozdravila je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Nataša Horvat koja se zahvalila umjetniku Vici Gliboti na izvrsnim likovnim radionicama pod nazivom 'Odiseja u svemiru 2024.' koje je održao u sklopu jubilarnog 50. ZILIK-a za male ZILIK-ovce. Izložbu je predstavila nezavisna viša kustosica, muzeologinja i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol koja je istaknula kako umjetnik  kroz medij skulpture, reljefa i instalacije intuitivno progovara o nizu katastrofičnih situacija koje smo proživjeli (potresi, poplave i požari, ali i svjetske pandemije i ratovi), ukazujući pritom i na našu potencijalnu budućnost. Inspiraciju za rad autor pronalazi u dugogodišnjem istraživanju i čitanju literature američkih majstora fikcije, kozmičkog i filozofskog horora. Sve proživljeno i spoznato umjetnik pretače u niz radova prikazanih u stadiju propadanja, urušavanja i kopnjenja. 

Iz predstavljenih djela možemo iščitati njihovu prošlost (kako su nekada izgledali), ali i predvidjeti njihovu budućnost zbog tendencije ogoljivanja ili rastakanja forme. Upravo ova faza prikaza omogućava uvid u njihovu unutrašnjost, strukturu i jezgru odnosno dopušta nam da se približimo i promotrimo detalje. Cijevi, tube, žice, pločice, kugle, vijci, matice i ostali dijelovi mehanizama, fragmenti su nekadašnjeg svijeta iznova sastavljenog u nove slojevite kompozicije koje ukazuju na dotrajalu stvarnost potrošačkog društva i konzumerističkog svijeta u kojem živimo. Iznimno impresivnim, ludičko osmišljenim i pomno realiziranim djelima, akademski kipar Vice Glibota zaokružuje priču započetu u ranijim radovima objedinjenim kroz izložbe 'Future Dire', 'Fracture Terminal' i 'Deliverance from Chaos', dodajući ciklusu nijansu mračnijeg i zlokobnijeg tona od ranije interpretiranog. Naime, izložba 'Fallout' svojevrsni je završetak aktualnog ciklusa, ali i neminovni početak odnosno naznaka nečeg novog. U kojem smjeru će Vice Glibota razvijati novi koncept i manifestaciju istog u vizualnom svijetu ostaje za vidjeti. 

Švec Španjol se zahvalila Vici Gliboti i njegovoj supruzi Silviji na iznimnom doprinosu Malom ZILIK-u ove godine kao i na vrlo ugodnoj i profesionalnoj suradnji. Umjetnik Vice Glibota zahvalio se Centru na gostoprimstvu i istaknuo kako mu je bila velika čast sudjelovati na jedinstvenom i plemenitom ZILIK-u i to baš povodom jubilarne 50. obljetnice. Svečano otvorenje uveličala je i glazbena izvedba učenice Glazbene škole Karlovac Magdalene Peroš koja je izvela skladbu Julio Sagreras - 'Studija br. 25'.

Vaša reakcija na temu