Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA 'Stric' stigao u Split, na premijeri bio i legendarni glumac Miki Manojlović

FOTOGALERIJA 'Stric' stigao u Split, na premijeri bio i legendarni glumac Miki Manojlović

Splitska publika nagradila pljeskom dugoočekivani božićni triler

Nagrađivani božićni triler ‘Stric’, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, večeras je imao splitsku premijeru u Kinoteci Zlatna vrata. Publici se na početku autorski dvojac obratio kako im ne mogu obećati uživanje u filmu, kako to obično biva. Naime, riječ je o psihološkom trileru koji je u svakom slučaju jedan od najneobičnijih hrvatskih filmova koje smo ikada imali priliku gledati. 

'Stric'

Stric iz Njemačke je svačiji omiljeni junak iz djetinjstva, ali za ovog je Strica priča malo drugačija - on posjećuje obitelj jedan Božić u 80-ima, donosi im poklone, snima druženje kamerom i uživa u zajedničkoj večeri. Jedini je problem što on obitelj drži zatočenom, nije Božić, nisu ni 80-e, a istu radnju dočekivanja Strica mahanjem i ostatak druženja obitelj mora izvoditi svaki dan.

Nagrade

Ovaj film koji je osvojio brojne nagrade i u kojem ulogu Strica iz Njemačke tumači legendarni Predrag Miki Manojlović, a obitelj, koja je dužna producirati Božić po Stričevim pravilima, čine Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Splićani su film mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske pozdravili velikim pljeskom. 

'Splitska publika je najteža publika, a po ovacijama mi se čini da su zadovoljni', kratko je okupljene pozdravio Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split i ujedno predsjednika Kino mreže, koji je po završetku projekcije vodio razgovor s glumcima i redateljima filma koji u kina stiže 1. prosinca.

'Hvala vam što nitko nije napusti dvoranu i što ste ostali do kraja', našalio se Andrija, kojemu je ovo bila premijera kod kuće. 

Ispričao je i kako s kolegom Davidom surađuje od studentskih dana na ADU-u te da je bilo pitanje vremena kada će realizirati svoju ideju. Okupljene je najviše zanimao rasplet radnje filma jer su redatelji ostavili to na samom gledatelju da zaključi. Poručili su da im to nije bio fokus, već obiteljski odnosi, sjećanja iz djetinjstva, njihova osobna iskustva i stavovi, a filmofilstvo im je pomoglo da te motive dovedu do ekstrema. 

'U razvoju filma 'Stric' mi smo ga pitchali kao 'Funny Games susreće Dogtooth'. Ti filmovi nam jesu bili inspiracija, ali više potvrda da postoji festivalska, ali i kino publika za takve začudne, žanrovski neodređene filmove, s jakim dramskim elementima. Za sebe, mi smo film definirali kao spoj filmova Roberta Bressona - po načinu glume i likova kao funkcija, 'Mosta na rijeci Kwai', po temama i motivima zarobljeništva i osjećaju svrhe, i crtića 'Krava i pile', po čudnoj obiteljskoj dinamici i pomaknutim vizualima. Mi smo zapravo željeli film o paralizirajućem strahu kojeg stvara konformizam u nadi da će se dogoditi nešto bolje', ispričao je David. 

Onda su Splićani ovacijama dočekali legendarnog srpskog glumaca Predraga Mikija Manojlovića koji tumači naslovnu ulogu.

'Bilo je vrlo jednostavno donijeti odluku, uzeo sam scenariji, pročitao ga i odmah smo se dogovorili. To je bio početak ove divne suradnje i zanimljivog procesa. Svaki film nađe svoj put, tako je i ovaj film našao svoj specifičan i vrlo važan život. Kada postoji istinska povezanost između glumaca, redatelja, kamermana, onda je zanimljivo snimati film, u suprotnom je dosadno. Ovo je bio intenzivan i zanimljiv proces', otkrio je Manojlović.

Mladi splitski glumac Roko Sikavica zahvalio se na podršci u rodnom gradu, a onda je otkrio kako je bilo raditi na prvoj većoj filmskoj ulozi. Kazao je kako ga je na prvom čitanju scenarija preplavilo oduševljenje jer takav scenarij nije imao priliku do sada čitati. 

'Bio sam presretan što ću moći sudjelovati u takvom projektu. Međutim, kada sam par minuta promislio o pročitanom, obuzeo me je nevjerojatan strah. Shvatio sam da u rukama imam poprilično kompleksan komad, ali uz maksimalnu pripremljenost redateljskog dvojca i uz jedne od ponajboljih regionalnih glumaca, već se na čitačkim probama mogla osjetiti magija', ispričao je 28-godišnji glumac koji u filmu igra mladića koji mora glumiti dječaka koji je tek ušao u pubertet. 

'Ispred 'Strica' mora se ponašati kao dijete od osam godina, a izgledam kao ja, dakle mladić od dvadesetak godina. Što stvara određenu začudnost. Najzahtjevnije je bilo pronaći glumački kod, koji neće kod gledatelja izazivati reakciju kao na 'Krv nije voda', ispričao je Sikavica.

Kažimo još i kako je splitska premijera 'Strica' popunila gotovo cijelu dvoranu u Kinoteci Zlatna vrata, a među publikom našla su se i neka poznata lica poput bračnog para Huljić, novoizabranog intendanta HNK Split Vicka Bilandžića, splitske glumice Snježane Sinovčić Šiškov, a detalje donosimo u fotogaleriji.

Vaša reakcija na temu