Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA: U kripti katedrale svetog Dujma premijerno izvedena monodrama

FOTOGALERIJA: U kripti katedrale svetog Dujma premijerno izvedena monodrama

Pere Eranović izveo je, a ujedno i režirao predstavu 'Bio sam tamo'

Kazališna družina Ritam igre pripremila je novu premijeru.

Monodramu 'Bio sam tamo' premijerno je večeras izveo splitski glumac Pere Eranović u kripti svete Lucije, kripti svetog Dujma. Eranović je ujedno i režirao ovu predstavu, a u produkciji splitskog nezavisnog kazališta Ritam igre. 

Epohalnu priču Velikog petka, ispričanu ustima rimskog centuriona koji je zapovijedao Kristovom egzekucijom i koji je na kocki dobio Njegovu tuniku, ne može upotpuniti niti jedna kazališna dvorana kao što je to učinilo katakombalno ozračje katedralne kripte.

Predstava 'Bio sam tamo' je monodrama po motivima romana 'Tunika' Loyda C. Douglasa.

- Riječ je o potresnom svjedočanstvu rimskog centuriona Marcela Galija koji po dolasku u Galileju dobiva svoj prvi zadatak: organizirati smaknuće mjesnog revolucionara poznatog po brojnim čudesima, a čiju tuniku osvaja na kocki. Marcel svoju priču gradi na promjenama koje u njemu izaziva Galilejčeva krvava tunika. On kao ateist odbija pridodavati ikakva nadnaravna svojstva komadu tkanine, ali uranjajući sve dublje u priču Velikoga petka, shvaća da u sobi nije sam - navodi Eranović.

Kroz ispovijest o političkim spletkama, izdaji te utjecaju krvožedne rulje, Marcel Galije provodi publiku kroz mučne scene suđenja, kažnjavanja i smrti kao možebitnog klimaksa. Publika tako postaje zbor prikaza koje s njim živopisno dijele traumu toga događaja, ne sluteći u tome svoju pravu ulogu. 

- 'Bio sam tamo' jest predstava obrata u kojem ponad križa, kao najbrutalnijeg rimskog sredstva za mučenje zjapi rupa na nebesima. Kroz nju može proći i naš pogled ako smognemo snage podići glavu.

Je li Marcel Galije u tome uspio i tako navijestio pad Rimskog Carstva, ostaje vam otkriti u ovom scenskom djelu. Prostor je preintiman, premijeru je gledalo pedesetak ljudi u publici, ali zbog toga svi koji žele mogu doći u veliku dvoranu splitskog sjemeništa 22. veljače gdje će se odigrati prva reprizna izvedba s početkom u 20 sati. Ulaz u dvoranu sjemeništa će biti slobodan - poručili su organizatori.

Vaša reakcija na temu