Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zdravko Budimir FOTOGALERIJA: U okviru Jesenjarenja otvorena izložba Vanje Babića

FOTOGALERIJA: U okviru Jesenjarenja otvorena izložba Vanje Babića

Može se razgledati do 15. prosinca

Diskurzivni program Jesenjarenje, koji treću godine zaredom provode udruga Sinjski kulturni urbani pokret i Galerija Sikirica, sinoć je nastavljen otvorenjem izložbe 'Arheologija odbačenog' nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Vanje Babića

Kako su tema ovogodišnjeg izdanja klimatske promjene, Babićeva izložba fotografija smetlišta, odbačene plastike, flaširane vode kojoj je istekao rok upotrebe te 'slučajni otpad' pronađen na obali mora ili negdje u prirodi, savršeno vjerno preslikaju ignorantski stav čovjeka prema prirodi i okolišu u kojem se nalazi i u okviru kojega postoji. Babić se istraživanjem okolišne tematike bavi već nekoliko godina u kontinuitetu, a ova izložba predstavlja presjek njegova dosadašnjeg umjetničkog i istraživačkog rada, objedinjujući više radova (The South Side of the View, Kruh od jučer, Super offer) i istraživačkih faza u jednom galerijskom prostoru.

Prilikom otvorenja umjetnik je s posjetiteljima održao vrlo zanimljivo stručno vodstvo, pojašnjavajući svoj afinitet za navedenu tematiku, proces nastanka pojedinih radova, lokalitete na kojima je određeni 'otpad' (sada umjetnički predmet) pronašao te dijeleći brojne zanimljive podatke i znanstvene činjenice do kojih je došao u procesu istraživanja teme. Tako je primjerice, jedan u nizu apsurdnih kurioziteta, činjenica da se proizvodi višak flaširane vode, zbog čega toj vodi često ističe rok trajanja te se takva voda prolijeva kako bi se plastična ambalaža boca mogla reciklirati - a sve se to događa u trenutku kada se svijet suočava s nedostatkom pitke vode! Kroz svoj umjetnički rad Babić kritički promišlja hiperprodukciju plastike, probleme legalnih 'službenih' i ilegalnih 'divljih' odlagališta otpada, ispuštanje otpadnih voda kanalizacije u Jadransko more itd. Pritom umjetnik temi pristupa vrlo studiozno i metodično, ali i duhovito i nepretenciozno.

Kako u tekstu predgovora navodi kustosica izložbe Jelena Pavlinušić: 'Babić se poput modernog arheologa bavi odbačenim ili napuštenim predmetima koje mi kao društvo i pojedinci ostavljamo iza sebe, kao što će se i nas u nekoj arheologiji budućnosti proučavati kroz otpad koji smo stvorili. Sve su to predmeti koje je čovjek proizveo da bi si osigurao lagodu i obilje, a potom odbacio bez razmišljanja o posljedicama koje ti proizvodi imaju na okolinu. Najčešće su to jednokratni predmeti koji, unatoč tome što se koriste vrlo kratko, u okolišu ostaju tisuće godina. Kad ne bude nas kao stvarnih protagonista, upravo će naš otpad evidentirati da smo tu nekad bili.'

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2022. te se može pogledati prema rasporedu: ponedjeljak, srijeda i petak - 16 do 19 sati te utorak i četvrtak - 9 do 12 sati.

Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH.

Izložba je dio programa 'Kultura u zaleđu' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade 'Kultura nova' za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Vaša reakcija na temu