Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTOGALERIJA Dvodnevnim edukacijskim programom učenici OŠ Mokošica postali 'Mladi istraživači mora'

FOTOGALERIJA Dvodnevnim edukacijskim programom učenici OŠ Mokošica postali 'Mladi istraživači mora'

Pogledajte kako je bilo

Edukacijski program 'Mladi istraživač mora' održao se u Dubrovniku 18. i 19. travnja, u sklopu projekta Eco & Blue STEM čiji je partner Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije. Za učenike Osnovne škole Mokošica Ana Gavrilović i Oliver Barić s Agronomskog fakulteta kroz nastavu i praktične vježbe upoznali su učenike s morima i oceanima, biljnim i životinjskim morskim organizmima, mikroorganizmima i zaštićenim vrstama. Napravljene su i sekcije pojedinih riba, čiji su se dijelovi promatrali mikroskopom. Proučavali su i morske ježince, rakove i školjke, ispitivali salinitet uzorka morske vode te mjerili amonijak u morskoj vodi.

Tako su kroz dva dana provedena dva programa: pilot edukacijski program, gdje je naglasak mentoriranje mentora, te edukacijski program kojeg provode educirani profesori/mentori s učenicima uz pomoć mentora s Agronomskog fakulteta.

Mora i oceani pokrivaju gotovo 70% Zemljine površine i čine do 95% svih životnih prostora pogodnih za život, a oblikovali su i ljudsku povijest, kulturu i život. Mora i oceani reguliraju klimu, proizvode više od polovine kisika kojeg udišemo, apsorbiraju ugljični dioksid i izvor su visokovrijedne hrane za ljudsku populaciju na zemlji. Zbog neodrživih i neodgovornih ljudskih aktivnosti riskiramo da se veliko plavetnilo pretvori u plavu pustoš. Prvi korak do očuvanja, odnosno ekološke i ekonomske održivosti je upoznavanje s važnošću mora i oceana, kao i njegovih organizama, a to su učenici usvojili kroz ovaj edukacijski program.

Edukacijski program 'Mladi istraživač mora' organizirala je Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i ostalim partnerima u sklopu projekta Eco & Blue STEM. Ukupna vrijednost projekta je 274.228,51 EUR. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv 'Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a' iznosom od 233.094,23 EUR.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Vaša reakcija na temu