Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Fontani u Đardinu vraćen stari sjaj

FOTOGALERIJA Fontani u Đardinu vraćen stari sjaj

Anđelu je vraćena ruka sa školjkom

Nakon nekoliko godina, anđeo na vrhu fontane u Strossmayerovom parku koji je bio bez ruke i tako zorno prikazivao loše stanje i zapuštenost fontane, zablistao je u novom ruhu, zajedno s cijelom fontanom. 

Djelatnici i restauratori Kvinara su, uz financiranje Turističke zajednice i Grada Splita, u suradnji s Parkovima i nasadima te uz konzervatorski nadzor, dovršili su njenu cjelovitu obnovu. Osvježenju se prionulo temeljito i stručno, nakon gotovo 20 godina, obzirom da su posljednji veći konzervatorsko-restauratorski radovi obavljeni 2001. godine. 

Ovaj put radovi su uključivali tretiranje biološkog obraštaja, ispiranje fontane vrućom vodom, uklanjanje nakupljenih nečistoća ručnim, klesarskim alatima, saniranje – lijepljenje dijelova kojima prijeti odvajanje te rekonstrukciju i bojanje nedostajućih dijelova, fugiranje i zaštitu impregnacijskim sredstvom. Ruka sa školjkom, koja je bila sačuvana u Muzeju grada Splita, vraćena je na figuru anđela. Bila je razbijena u više dijelova koji su nakon čišćenja spajani u cjelinu. 

- S obzirom na to da je fontana zbog neprestanog prelijevanja vodom podložna taloženju kamenca, stvaranju biološkog obraštaja i eroziji kamena, u planu je i sanacija odvoda kako bi se što duže sačuvala u reprezentativnom stanju. Obnova fontane u Đardinu dio je kontinuiranog ulaganja u očuvanje baštine, a punim sjajem je zasjala u pravom trenutku, uoči nadolazećih božićnih blagdana - poručuju iz Grada.

Vaša reakcija na temu