Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić FOTOGALERIJA Generalna proba Apokalipse radnika u splitskom GKM-u

FOTOGALERIJA Generalna proba Apokalipse radnika u splitskom GKM-u

Djelić ozračja uoči premijere donosi Jadran Babić

Uoči večerašnje premijere u fotogaleriji Jadrana Babića donosimo djelić ozračja s generalne probe drame Apokalipsa radnika, Valtera Huga Mãea u splitskom Gradskom kazalištu mladih. 

Redatelj je Dino Mustafić, a dramaturginja Željka Udovičić Pleština. Igraju Mia Vladović, Ana Gruica Uglešić, Nikola Ivošević, Ivo Perkušić, Siniša Novković, Matija Grabić, Vanda Boban Jurišić, Filip Radoš, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Maro Drobnić, Denis Tomić te Viviana Bojić.

Apokalipsa radnika treći je dio tetralogije koja kroz životne priče četiri lika prikazuje cjelokupno vrijeme jednog ljudskog života, a zaključuje ju već preveden roman Stroj za pravljenje Španjolaca.

Na marginama ili ples po rubu…

Svake noći četrdesetogodišnja Maria da Graça sreće sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade požude i njegove pokušaje da joj 'oplemeni duh'. Kad se vrati kući, ako zatekne muža Augusta juhu mu začini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorča život prije plovidbe, a da ga ne ubije. Kućni budžet podebljava kao profesionalna narikača odlazeći na bdjenja s prijateljicom Quitériom. Rijeka muškaraca koja je tekla kroz Quitériin stančić naposljetku je naplavila zlatni oblutak, mladog ukrajinskog imigranta Andrija, s kojim je seks životinjski strastven, a razgovor nemoguć.

Priča je to koja bi se u rukama manje nadarena pripovjedača izvrnula u grotesku, ali Valter Hugo Mãe, nižući epizode prožete dahom mračnog humora, sigurnom rukom vodi dvije junakinje i njihove neočekivane izabranike do točke u kojoj se otvaraju srca: onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi na kraju dotaknuli ljubav.

Valter Hugo Mãe dobio je 2007. nagradu 'José Saramago' koju mu je uručio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim 'književnim tsunamijem'.

Vaša reakcija na temu