Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTOGALERIJA Na astronomskim aktivnostima u Gospiću sudjelovalo skoro 200 učenika

FOTOGALERIJA Na astronomskim aktivnostima u Gospiću sudjelovalo skoro 200 učenika

Pogledajte kako je bilo

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Osnovne škole dr. Jure Turića i Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević u Gospiću se od 11. do 15. listopada po prvi puta organiziralo obilježavanje Svjetskog tjedna svemira s brojnim aktivnostima za učenike i građane.

Tema ovogodišnjeg tjedna svemira je 'Svemir i klimatske promjene'. Program je počeo u petak 11. listopada s radionicom o Suncu i promatranjem Sunca za jedan četvrti razred osnovne škole te je u školi postavljena izložba na temu utjecaja Sunca na klimu na Zemlji. U večernjim satima u pučkom otvorenom učilištu je održano predavanje o Sunčevom sustavu, a nakon predavanja promatranje Mjeseca i Saturna teleskopima sa glavnog gradskog trga. U subotu 12. listopada na glavnom gradskom trgu je održano javno promatranje Sunca teleskopima. 

Nakon nedjeljne pauze, program se nastavio u ponedjeljak 14. listopada u osnovnoj školi gdje su održane radionice o Suncu i promatranje Sunca za četiri odjeljenja četvrtih razreda i jednu mješovitu grupu učenika od petog do osmog razreda. Na radionicama o Suncu koje su uključivale predavanje, bojanke, radne bilježnice i promatranju Sunca je sudjelovao 91 učenik od četvrtog do osmog razreda. U utorak 15. listopada je u osnovnoj školi održano promatranje Sunca za prvašiće na kojem je sudjelovalo 82 učenika te radionica o Suncu i promatranje Sunca za učenike područne škole u Ličkom Novom. Na astronomskim aktivnostima proteklih dana u Gospiću sudjelovalo je ukupno 182 učenika osnovne škole i pedesetak građana.

Cjelokupni program Svjetskog tjedna svemira je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Vaša reakcija na temu