Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Vrančić FOTOGALERIJA Otvorena izložba 'Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina'

FOTOGALERIJA Otvorena izložba 'Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina'

Povodom obljetnice smrti

Povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića, najznačajnijeg i najčitanijeg hrvatskog renesansnog pisca, Muzej grada Splita organizirao je izložbu 'Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina'.

Izložba je svečano otvorena u četvrtak 25. travnja 2024. godine. Na otvorenju se posjetiteljima prvo obratila Vesna Bulić Baketić, ravnateljica Muzeja grada Splita, koja je rekla nekoliko riječi o muzejskim projektima i te istaknula kako je izložba namijenjena svima, od najmlađih sugrađana do stranih posjetitelja. Potom je autorica izložbe, viša kustosica Marija Plazibat okupljenima rekla više o samoj izložbi i procesu nastanka iste te se zahvalila svim suradnicima. Inspiriranim govorom o Maruliću i njegovom značaju u hrvatskoj i europskoj kulturi danas govorio je gospodin Branko Jozić iz Marulianuma, a gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako je izložba postavljena u najljepšoj gradskoj ulici, u srcu Splita njegujući memoriju na Marulićev lik i ostavštinu. Izložbu je otvorila izaslanica Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje.

Izložba je realizirana na otvorenom, duž Marmontove ulice. Na ulici su postavljeni izložbeni panoi posebno dizajnirani za izlaganje na otvorenom. Na njima su kombinacijom teksta, ilustracija te fotografija prezentirane teme kroz koje će se čitatelji upoznati s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba kao i europskim povijesnim okolnostima.

Također je predstavljena obitelj kao i životni put Marulića od školovanja, vršenja različitih dužnosti koje je morao obnašati kao pripadnik splitskog plemstva odnosno član Velikog vijeća do postignuća na različitim poljima znanosti i umjetnosti. Obrađeno je i književno stvaralaštvo Marulića koji je pisao na tri jezika hrvatskom, latinskom i talijanskom, a na posebnim panoima prezentirani su Institucija, Evanđelistar, Judita, Davidijada te Pismo papi Hadrijanu VI. Posebni panoi sadržavaju zanimljivosti odnosno pikanterije i anegdote vezane za Marulića – od moguće avanture iz momačkog života, boravka u zatvor, do tvorca riječi psihologija te upisa njegovog djela na indeks zabranjenih knjiga.

Na panoima se uz tekst i ilustracije nalaze i QR kodovi koje gledatelji mogu skenirati pomoću pametnih telefona, a poveznice će ih uputiti na različita mjesta koja su povezana s Marulićem.

Od Papalićeve palače, gdje se Marko kao centralna ličnost humanističkog kruga družio s ostalim pripadnicima splitske plemićke elite, crkve sv. Roka za koju je oporučno ostavio sredstva za obnovu do crkve sv. Frane na obali gdje se može vidjeti posljednje počivalište našeg nacionalnog barda.

Informativni panoi su s jedne strane otisnuti na hrvatskom, a s druge na engleskom jeziku. Uz izložbu je tiskan katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.

Vaša reakcija na temu