Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Petak na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

FOTOGALERIJA Petak na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

Doznajte detaljan program

Put do spektakularne subote uz goste iz Italije Sonics Aerila Performance i njihov akrobatski show u zraku na Poljani, vodi preko niza spektakularnih dana 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Nakon divnog četvrtka uz radionički program ujutro i večernji šušur na ulicama i trgovima, slijedi nam nezaboravan petak kada će se u festivalski program 'umiješati' i sportski duh.

Počinju međunarodni turniri u nogometu 'Zdravo maleni Jose Bege 2024', u tenisu 'Festival djeteta' te u jedrenju 'Regata 64. MDF'. A gdje je još dramski program koji seli iz Šibenika, i sve ono što ostaje na njegovim pozornicama.

Od četvrtka, 27. lipnja, 64. Međunarodni dječji festival ima i prve pobjednice natječaja za kratku priču na temu Šibenika 'KuŠInić', koji je raspisao u suradnji s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić i Gradskom Šibeniku. To su Ina Vlahov u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole i Ines Babaja, u kategoriji učenika srednjih škola. O njima je odlučivalo tročlano povjerenstvo u sastavu profesorica hrvatskog jezika Nada Bujas, književnik i veliki prijatelj Festivala, nekadašnji član Festivalskog vijeća, Dubravko Jelačić - Bužimski, i urednica literarnog programa MDF-a iz Ministarstva kulture i medija RH, Maja Zrnčić. Članovi žirija ujedno su bili zadnji sudionici programa 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji je za ovu godinu završio proglašenjem pobjednika natječaja 'KuŠInić'.

Tko će naslijediti još jednu kazališnu uspješnicu od sinoć na ljetnoj pozornici 'Hachiko' u izvedbi Maska Theatra iz Rzeszowa iz Poljske, slijedi u nastavku, uz podršku JU Nacionalnog parka Krka. Današnji disperzirani program će biti održan na igralištu u Stublju, u Bilicama s početkom u 20 sati. U programu su lutkarske predstave 'Priča o kotrljaju' i 'Neka druga predstava' u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

Evo detaljnog programa:

16.00 sati - Sportski tereni Zablaće, nogometni klub 'Škola nogometa Joso Bego'

- 4. međunarodni turnir 'Zdravo maleni Jose Bege 2024' za godište 2013.

Trajanje: Od 28. lipnja do 30. lipnja

19 sati - Perivoj Roberta Visianija - Jokai, interaktivni park, Španjolska

- U vremenima kada elektronički uređaji monopoliziraju način igranja, Jokai nastoji sa svojim ručno izrađenim igrama promovirati autonomnu, kreativnu i kooperativnu igru, pritom promičući međugeneracijske odnose.

- Larun je instalacija sastavljena od zbirke kreativnih ručno izrađenih igara inspiriranih baskijskom mitologijom, s ekskluzivnim dizajnom, kako u tehničkoj tako i u umjetničkoj izvedbi.

- U sklopu zbirke igara Larun postoje dva igraća prostora: Mari - prostor namijenjen starijoj djeci i odraslima sastavljen od različitih igara, gdje se sudionike potiče na razvijanje različitih vještina kao što su: preciznost, koncentracija, strategija i suradnja te Montessori Gunea - igraći prostor opremljen Montessori materijalima namijenjen djeci od 0 do 3 godine. Igre su ekskluzivno dizajnirane kako bi djecu potakle na samostalno razvijanje mašte, kao i na eksperimentiranje i senzornu manipulaciju djeteta, promičući njihovu autonomiju i sigurnost.

20 sati - Green stage ispred kluba Azimut

- Otvorenje likovne izložbe 'Zid u Azimutu' grupe umjetnika ZID

- Neki od umjetnika koje će publika moći vidjeti u Šibeniku su Krešimir Golubić, Antonella Šantek, Ivona Martinčić, Nammunix, Leonard Lesić, Vladimir Tomić, Slaven Kosanović - Lunar, Cristian Sallai, Željko Paulić - Žac te ostali

- Umjetnička grupa ZID službeno je osnovana pred kraj 2022. godine u zagrebačkom klubu Pločnik, a osnovalo ju je 10-ak prisutnik umjetnika, arhitekata i fotografa. Grupa ZID obuhvaća i strane umjetnike iz Mađarske, Njemačke, Slovenije, Italije, Rumunjske, Srbije...

- Zajedničko im je to što se ponajprije bave uličnom umjetnošću, a zid je često i jedini medij na kojim se izražavaju.

20 sati - Trg kralja Držislava (ispred zgrade HNK u Šibeniku) - 'Vrludanje u tri boje i na dva kata'; Cirk pozor, Zagreb

- Publika kroz smijeh i začudnost postaje dio maštovitog, šarenog cirkuskog svijeta koji se stvara ispred njih. Trojac sastavljen od žutog, plavog i crvenog stvorenja (nalik pticama iz budućnosti, ili možda plemenu s novootkrivenog otoka odmrznutog otapanjem ledenjaka ili samo troje šaljivdžija s dječjeg festivala) koja nastoje ostati što manje vidljivi, kako bi uklopivši se u okoliš što bolje proučili navike bića koja se oko njih kreću, kao i građevine koje ih okružuju.

- Izvođači: Nikolina Majdak, Mario Miličić, Lidija Kraljić, Nikola Nedić

- Trajanje: 40 minuta

21 sat - Ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske) - 'Igra se nastavlja', Kazalište Prijatelji, Zagreb

- Grigor Vitez je začetnik moderne hrvatske dječje poezije. Poezija ne pripada prošlosti i u vrijeme računalnih igrica još uvijek se može uspješno boriti za dječju naklonost. Poezija je igra, ali i igrajuća spoznaja. Znanje, racionalno i emocionalno, koje kroz nju dobivamo, ostaje u nama cijeli život.

Također predstava ističe i važnost same IGRE za razvoj i odrastanje djeteta. Kao i kod drugih živih bića i kod ljudi je igra priprema za život, a u naše vrijeme ona je potpuno zanemarena. Što je najgore, ono vrijeme koje je i predviđeno za igru pretvara se u samotničko buljenje u ekran.

Predstavom Igra se nastavlja afirmiramo veselu igru u kojoj dijete uz najobičnije stvari može biti što god zaželi.

Trajanje: 45 minuta

Uzrast: 4+

21.15 sati - Gorica - 'Mali Princ', film

- U središtu je ove priče Mala Djevojčica koju njezina majka priprema za pomno planirani, svijet odraslih. No, te detaljne majčinske planove će prekinuti luckasti susjed dobrog srca - Avijatičar. On svoju novu prijateljicu uvodi u svijet u kojem je sve moguće, svijet u koji je on davno zakoračio zahvaljujući Malom princu. Tu će započeti čarobno i emotivno putovanje Male Djevojčice u vlastitu maštu i svemir Malog princa, te otkrivanje ljudske povezanosti kao suštine svih zbivanja i da se bitno samo srcem vidi. Mali princ i Mala Djevojčica uče nas onim najjednostavnijim, ali najvažnijim istinama o pravim vrijednostima života. 

- Sinkroniziran.

Vaša reakcija na temu