Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Radomir Đurđević FOTOGALERIJA Impresivna pomrčina Sunca, Splićani je promatrali na Zapadnoj obali

FOTOGALERIJA Impresivna pomrčina Sunca, Splićani je promatrali na Zapadnoj obali

Veliko zanimanje iskazali su najmlađi

Iako je cijelo jutro bilo oblačno, razvedrilo se uoči početka djelomične pomrčine Sunca oko 11.30 sati. Najveće zamračenje od 35% bilo je u 12.25 sati. 

Da bi se pomrčina što bolje promatrala, pobrinula se Zajednica tehničke kulture grada Splita i njen tajnik Tomislav Nikolić koji je na Zapadnu obalu doveo astronoma Zorana Kneza i Miju Ćuraka te dva teleskopa i niz drugih pomagala za sigurno promatranje. Na većem teleskopu, uz stručno objašnjenje astronoma Kneza, velik broj učenika osnovnih škola i znatiželjnih građana moglo je saznati sve o nastanku pomrčine, učestalosti pojavljivanja te vidjeti djelomičnu pomrčinu, ali i Sunčeve pjege.

Mijo Ćurak je pomoću manjeg teleskopa vršio projekciju događaja na bijelom papiru tako da je više osoba istovremeno moglo pratiti ovaj fenomen. Uz to su promatračima bile na raspolaganju i improvizirane maske i zaštitne naočale s veoma velikim faktorom zamračenja i upozorenja svima koji to ne koriste da bi mogli oštetiti vid. Odgovarali su i na brojna pitanja znatiželjnika, a veliko zanimanje iskazali su upravo najmlađi koji su se prvi put susreli s pomrčinom sunca.

Vaša reakcija na temu