Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Potpuna pomrčina Mjeseca snimljena s Bačvica

FOTOGALERIJA Potpuna pomrčina Mjeseca snimljena s Bačvica

Okupilo se tridesetak zvjezdoljubaca

Kako je bilo i najavljeno, u ponedjeljak rano ujutro iz blizine istočnog ulaza na gradsku plažu Bačvice provedeno je astronomsko promatranje potpune pomrčine Mjeseca. Promatranje su organizirali udruga Zvjezdano selo Mosor i Astronomska sekcija Fizikalnog društva - Split, a za tu svrhu su korištena dva teleskopa kroz koja su zainteresirani mogli pratiti ulazak našeg prirodnog satelita u sjenu Zemlje. 

Mjesec je u polusjenu počeo ulaziti u 3.30 h, a u sjenu približno jedan sat kasnije. Upravo u trenutku kada ga je Zemlja bila posve pomračila i u času kada je na istoku izlazilo Sunce, Mjesec je za promatrače u našim krajevima zašao.

Unatoč nezgodnom satu, promatranje je privuklo ukupno tridesetak zvjezdoljubaca koji su uživali u uistinu dojmljivom prizoru. Pored Mjeseca, oni su dobili priliku teleskopom promotriti i planete Saturn, Jupiter i Veneru, koji se ovih jutara vide na istočnom nebu. 

Promatranje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, uz asistenciju mladih članica Astronomske sekcije Matee Baturine i Lucije Marević

Sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca koja će biti vidljiva iz naših krajeva zbit će se tek u rujnu 2025.

Vaša reakcija na temu