Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Poznati Splićani sudjelovali u kampanja 'Budi mRAK, izbjegni rak!'

FOTOGALERIJA Poznati Splićani sudjelovali u kampanja 'Budi mRAK, izbjegni rak!'

Svaki iskorak u borbi protiv zloćudnih bolesti je krucijalan - poručio je prof.dr. Eduard Vrdoljak

U Splitu je predstavljena javno-zdravstvena kampanja 'Budi mRAK, izbjegni rak!', koja je okupila mnoge stručnjake i osobe iz javnog života, koji su ujedno i ambasadori kampanje.  Onkolog KBC-a Split prof.dr. Eduard Vrdoljak, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. Željka Karin, gradski vijećnik doc. Joško  Markić, Ljiljana Vukota iz iz udruge 'Sve za nju', te Ana Gruica, Izabela Martinović, Petar Dragojević, Neda Makjanić Kunić, Sandra Ledenko poslali su snažnu poruku javnosti kako je bitna prevencija i briga o vlastitom zdravlju.

- Svaki iskorak u borbi protiv zloćudnih bolesti je krucijalan. Na godinu se u Hrvatskoj oko 340 žena dijagnosticira rak vrata maternice. Kada bi procijepljenost bila kompletna, te bi žene bile spašene - izjavio je prof.dr. Eduard Vrdoljak.

Kampanju 'Budi mRAK' osmislili su studenti medicine ujedinjeni u Međunarodnu udrugu CroMSIC, uz podršku HZJZ-a, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te mnogih stručnjaka.

Udruga CroMSIC već duži niz godina provodi javnozdravstveno-edukativni projekt mRAK, kojem je cilj podizanje svijesti o dostupnim oblicima prevencije raka te važnosti pravovremenih pregleda kako bi se ova zloćudna bolest na vrijeme prepoznala i spriječila. U okviru tog projekta, nastala je ovogodišnja kampanja 'Budi mRAK!', gdje su naglasak stavili na prevenciju bolesti uzrokovanih HPV infekcijom. Naime, više od desetljeća, u Hrvatskoj je dostupno cjepivo protiv HPV-a, no, nažalost, unatoč velikim naporima raznih stručnjaka iz zdravstvenog sustava, odaziv na cijepljenje je i dalje nezadovoljavajući. Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informiranost roditelja o cjepivu, jedinom takvom u svijetu. Naime, svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga su odlučili pokrenuti kampanju, koju provode po cijeloj Hrvatskoj, na način da kroz zabavne i interaktivne radionice educiraju mlade o preventivnim mjerama 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV. Do sada su educirali preko 3.500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada.

- Studenti medicine Udruge CroMSIC, su po prvi puta u Gradu Splitu prezentirali ovu kampanju, kroz koju educiramo srednjoškolce diljem Hrvatske o prevenciji protiv HPV-a. Izrazito nas vesele podaci o procijepljenosti u splitsko- dalmatinskoj županiji, koje smo upravo saznali. Unutar godinu dana se povećala s 2% na 12%, te se procjenjuje da će do kraja godine rasti i do 20% - izjavio je Marko Gangur, lokalni dužnosnik za javno zdravstvo - Zagreb, Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska - CroMSIC.

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a i to za sve mlade do 25. godine do kraja ove kalendarske godine!

Spriječiti HPV znači spriječiti još čak 6 vrsta raka koje ovaj opaki virus može uzrokovati.

Kampanja 'Budi mRAK' provodi se  na društvenim mrežama, putem Budi MRAK Facebook i Instagram stranice, kroz javna događanja, medije i terenske edukacije po školama diljem Hrvatske. 

- Za nas, znanje je mRAK i može spriječiti rak! – poručili su organizatori akcije.

Vaša reakcija na temu