Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Predavanje Ante Radonića u Zvjezdanom selu Mosor

FOTOGALERIJA Predavanje Ante Radonića u Zvjezdanom selu Mosor

Tradicionalno promatranje meteorskog roja Perzeida

Udruga Zvjezdano selo Mosor je i ove godine organizirala tradicionalno promatranje meteorskog roja Perzeida, koje je trebalo biti provedeno u petak, 12. kolovoza. Meteorološki uvjeti, međutim, nisu bili naklonjeni ni organizatorima, a ni zvjezdoljupcima koji su se u večernjim satima okupili u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom. Oblačno vrijeme s grmljavinom i povremenom kišom, osujetilo je čak i one najupornije u namjeri da vide makar jedan meteor. Tek bi se tu i tamo na minutu ili dvije u procjepima između oblaka pojavili planeti Jupiter i Saturn, ali za Perzeide ćemo morati pričekati neku drugu prigodu, i to po mogućnosti u noći bez punog Mjeseca. Umjesto meteora, predstavu na nebu su te večeri priredile brojne munje!

Međutim, dvjestotinjak posjetitelja nije zbog toga iz zvjezdarnice otišlo razočarano. Za to se pobrinuo gost iz Zagreba, naš neumorni promicatelj astronomije i astronautike Ante Radonić, kojega šira javnost najbolje zna kao dugogodišnjeg stručnog suradnika radijske emisije Andromeda. Radonić je, naravno, u ovim krajevima dobro poznat i po svojim predavanjima koja je u više navrata održao upravo u Zvjezdanom selu Mosor. Tema koju je izabrao za ovu noć Perzeida, bez sumnje je najzanimljivija od svih koje se u tekućoj godini tiču astronomije: NASA-in Svemirski teleskop James Webb i njegove prve opservacije. Predavač je podjednaku pozornost posvetio tehničkim aspektima toga nevjerojatnog uređaja, kao i njegovim prvim fotografijama i spektrima koji su već dani na uvid javnosti.

Nakon predavanja su uslijedila pitanja posjetitelja, a svoj doprinos je dao i astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez, koji je dopunio Radonićevo predavanje nekim zanimljivostima o Webbu, njegovu prethodniku Svemirskom teleskopu Hubble, te o drugim svemirskim pitanjima koja su posjetiteljipostavljali. Cijelo događanje je kao i uvijek organizirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji je na početku večeri i predstavio predavača.

Vaša reakcija na temu