Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marko Ledenko Mane FOTOGALERIJA Ranjena sova ušara pronađena u Vukšiću

FOTOGALERIJA Ranjena sova ušara pronađena u Vukšiću

U teškom je stanju

Željko Gladović - Kujica pronašao je u skladištu bivše PZ Vukšić ranjenu sovu ušaru. Sova se nalazi u jako lošem stanju jer nema jednog oka i desno krilo joj je ozlijeđeno. 

Po riječima i svjedočenju Željka Gladovića, on pretpostavlja da je sova u svom letu udarila u kamion ili osobni automobil te se u tom žestokom udaru teško ozlijedila. Nakon toga je sletjela u skladište bivše PZ Vukšić, gdje ju je Željko pronašao i zbrinuo u svojoj kući. Željko je sovu nahranio i vodi brigu o njoj dok je ne preda djelatnicima Parka prirode Vransko jezero. Željko je izvijestio djelatnike Parka prirode Vransko jezero, doći će u ponedjeljak preuzeti sovu u Vukšiću i predati je u Sokolarski centar u Šibensku Dubravu.

Ušara je najveća je europska sova visine tijela oko 70 cm, s rasponom krila 160-190 cm. Ima karakteristične narančaste oči i na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima po čemu je i dobila ime. Ušara (kao i sve druge sove) ima jednu zanimljivu prilagodbu, a to je da leti nečujno. 

Ušara ima svoje stanište u povijesnoj Vukšićkoj gradini, koje je otkrio ljubitelj prirode Ante Mikulić prije deset godina.

Vaša reakcija na temu