U srijedu navečer svečano je otvoren restoran zdrave hrane Green House, smješten u zapadnom dijelu zgrade Lazarica. Prijatelji su nazdravili zdravim pićima i jelima te poželjeli vlasnicima da poslovanje bude uspješno. Dvije prijateljice, danas i poslovne partnerice, pokrenule su novi gastronomski brend u Splitu. Gorana Jelić i Martina Ružić otkrile su nam svoju poslovnu ideju.
- Činjenica je da svi živimo užurbano, a s tim dolazi i nezdravi način života. Imamo premalo vremena da bismo kod kuće pripremali zdrava jela, a onda često posežemo za brzom hranom iz fast foodova, raznim nezdravim grickalicama i sokovima punim šećera. Potreba za ovim tipom restorana postaje sve veća u svijetu, a tako i kod nas. Gorana je moja kuma i dugogodišnja prijateljica koja živi zdrav život i dobro je upućena u tematiku, a s vremenom radeći u firmi koja se bavi prirodnom kozmetikom i moje zanimanje prema tome je raslo. Njenu ljubav i znanje i moje sposobnosti smo pretočili u ideju te krenule u ovaj projekt. Ne očekujemo milijune, samo nam je želja da ovo bude ugodan kutak svakom gostu koji će za mali iznos novca zdravo jesti i popiti svježe prešani sok. Za napraviti sok kod kuće samo bih voće i povrće gulila pola sata, još toliko vremena potrošila bih za pripremu i pranje sokovnika, a ovdje ću ga dobiti za nekoliko minuta. Veliki je bauk stvoren oko zdrave hrane, ljudi često smatraju da je to njima nedostižno, a mi smo ih našim cijenama odlučili razuvjeriti. Po cijeni od 30-ak kuna mogu pojesti zdravi obrok - ispričala nam je Martina.
Gorana je, pak, rekla da u restoranu koriste eko proizvode kao što su pirovo brašno i tjestenina, sojino mlijeko, seitan, jaja iz slobodnog uzgoja, tofu, kokosovo ulje, pasiranu rajčicu, rogač, kakao, agava sirup i brojne druge sastojke.
- Koristimo proizvode i surađujemo s dobavljačima koji svoju proizvodnju temelje na principima ekološke i zdrave prehrane. To su Tvornica zdrave prehrane, OPG-ovi Nejašmić, Repeš i Novak te Annapurna - otkrila je Gorana.
- U ponudi imamo zdrave doručke, burrito, pizze, salate, slastice, a uskoro planiramo i ponudu proširiti na ručak. Svakodnevno će gosti imati u ponudi dnevni meni. Nudimo i veganska jela, a posebno bismo izdvojili palačinke bez jaja i mlijeka koje su zaista posebne. Kod svježe prešanih sokova istaknula bih da sam gost može napraviti sebi željenu kombinaciju i time napraviti svoj omiljeni napitak po cijeni od 22 kune. Ovo je poslovna zona srca Splita i vjerujem da će svi oni koji se nalaze u blizini barem jednom probati naše specijalitete i sami se uvjeriti u ono što pričamo - zaključila je Gorana.
Martina se nadovezala:
- Dugo smo tražile idealan prostor koji će biti ugodan i imati željeni vanjski štekat jer nam naša mediteranska klima pogoduje da većinu godine možemo sjediti na otvorenom. Zahvaljujemo se i osoblju koje danas nije nimalo lako pronaći, a da su zaista profesionalci i da uživaju u poslu kojim se bave. Bez njih ova priča ne bi bila moguća. Splićani vole zdrav život, prehranu i lijep izgleda, tako da vjerujemo da će u Green Houseu pronaći svoje mjesto na gastronomskoj priči Splita.
Novootvoreni restoran ostvario je suradnju s tvrtkom Franck, a njihovi baristi Zoran Trkulja i Josip Novačić na eventu su gostima pripremali posebne napitke - koktele od kave. Uz to, na pjeni od kave izrađivale su se i fotografije posjetitelja, a sve to možete pogledati u našoj fotogaleriji.
Za dobru atmosferu pobrinuli su se glazbenici Petra Hrnjak Skroza i Ratko Letilović Leta.