Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Svečano otvoreno 67. izdanje Splitskog ljeta

FOTOGALERIJA Svečano otvoreno 67. izdanje Splitskog ljeta

Gradonačelnik je istaknuo kako ga Splićani s posebnom pažnjom i interesom prate

Na Peristilu je večeras svečano otvoreno Splitsko ljeto.

I ovogodišnje, 67. izdanje, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u narednih mjesec dana vratit će umjetnost na otvorene pozornice pod zvjezdano splitsko nebo. Uvodne riječi Marulićeve Judite interpretirala je glumica Hrvatskog narodnog kazališta Split Katarina Romac

Gradonačelnik Ivica Puljak u svom je govoru istaknuo kako Splićani s posebnom pažnjom i interesom prate Splitsko ljeto, a nacionalno kazalište uvijek daje sve od sebe da zadovolji umjetničke i organizacijske standarde, što je iznimno zahtjevan zadatak. 

- Osobito su izazovne protekle dvije godine u kojima, pored uobičajenih priprema, svi zajedno moramo udovoljiti zahtjevima koje jamče sigurnost svih sudionika i publike. Zato se moram iskreno zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos da se ovogodišnje Splitsko ljeto održi na visokoj umjetničkoj i sigurnosnoj razini - rekao je Puljak.

Zahvalio je i svim umjetnicima koji su se morali prilagoditi vremenu u kojem živimo nekompromitirajući visoke umjetničke standarde i veliku strast prema svom poslu, koji je puno više od posla. 

- Umjetnost i Splitsko ljeto za Split i Splićane znače puno, znače život u njegovoj punini, a mi, poznato je, jedino znamo i želimo živjeti punim plućima, uživati u svakom segmentu društvenog života grada, bogatog po mnogočemu, osobito talentiranim, ustrajnim i iznimno kreativnim ljudima. Takav temperament pomaže nam premostiti i prebroditi sve nedaće i vjerujem da smo na dobrom putu da se uskoro vratimo normalnom životu, da zajedno uživamo u umjetnosti, sportu, druženju, stvaranju. Za zadnji korak do konačnog povratka u normalan život potrebno je još malo dodatnog zajedničkog povjerenja u znanost, odgovornosti prema sebi i drugima, a onda nema prepreka da s optimizmom gledamo u budućnost, ne samo Splita već i cijelog svijeta - naglasio je gradonačelnik.

Proglasio je potom 67. Splitsko ljeto otvorenim.

Festivalsku zastavu podigli su novi članovi Drame HNK Split - mladi glumci Katarina Romac, Ana-Marija Veselčić, Monika Vuco Carev i Luka Čerjan.

Novim splitskim uprizorenjem opere 'Cavalleria rusticana' ravna maestro Ivo Lipanović, redateljica je Jelena Bosančić, a uz Orkestar i Zbor HNK Split nastupaju Kristina Kolar, Max Jota, Antonija Teskera, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik.

Otvorenju Splitskog ljeta, u ime državnog vrha nazočili su Zdravko Zima, posebni savjetnik za kulturu kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade te Stipe Čogelja, dožupan Splitsko-dalmatinske županije kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu predviđene su 52 izvedbe na ambijentalnim lokacijama Peristila, Meštrovićeve galerije i Kaštilca, Sustipana, novotvorenog Trga Gaje Bulata, u Galeriji Emanuela Vidovića i Galeriji umjetnina, kod vrličke Česme te u Svetom Filipu i Jakovu.

Vaša reakcija na temu