Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivana Topić FOTOGALERIJA Večer kaštelanski' glendi i batudi: Gospojska štrada u Sućurcu odzvanjala smijehom
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA Večer kaštelanski' glendi i batudi: Gospojska štrada u Sućurcu odzvanjala smijehom

'Kako se uncutarije naši' stari' ne bi zaboravile'

Deseta Večer kaštelanski' glendi i batudi koju je Gradska knjižnica Kaštela organizirala u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta u petak 30. kolovoza i ove je godine u Gospojsku štradu u Kaštel Sućurcu privukla brojnu publiku željnu smijeha koja je u 'prvi od sedan Kaštili' stigla iz svih Kaštela i okolnih mjesta, kako bi uživala u 'glendama i batudama, istinitim šaljivim dogodovštinama iz kaštelanske prošlosti u kojima su glavni sudionici stvarni ljudi koji su se i u najvećim nevoljama znali smijati sebi i svemu oko sebe'.

'U starija vremena u litnjin noćiman bi se sidilo na rivi ili na skalinama isprid kuć, pričale su se glende i batude, ćakulalo se i smišljale su se podvale i uncutarije. Ča će ko kome smistit i kako će ko koga zeznit – to je bija glavni cilj okupljanja. To se sve činilo kako bi se posli onega koji je nastrada moglo zafrkavat i štucigavat, i kako bi se o tomen još dugo, dugo, moglo pričat. To je našima starima bila najdraža zabava. Kako se te uncutarije naši' stari' ne bi zaboravile, već desetu godinu za redom organiziramo Večer kaštelanski' glendi i batudi, večer istinitih šaljivih događaja iz kaštelanske prošlosti. I večeras ćemo se vratiti u neka starija vrimena, u vrimena sidenja na skalinaman nakon težačkoga posla, u vrimena kad se u zajedništvu živilo, radilo, trudilo, pivalo, svađalo, štucigavalo, smijalo i plakalo”, rekla je u uvodnoj riječi Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, na čiju je inicijativu i prema čijoj je zamisli ovo jedinstveno kaštelansko događanje po prvi put organizirano u kolovozu 2013. godine.

Ovogodišnja Večer kaštelanski’ glendi i batudi nosila je naslov Svako vrime nosi svoje, a prirodna pozornica u Gospojskoj štradi bila je premalena za primiti sve gledatelje željne šaljive čakavske riječi i vesele dalmatinske pjesme za čiju su izvedbu bili zaduženi Nedjeljko Kovačev, Miroslav Miše, Marija Šantić Miše i Radenko Lovre Jokić, koje voditeljica Renata najavila uz stihove 'iz stari' vrimen': 'Svugdi di se pivalo, i vino se livalo, svugdi di se šutilo, vino se je jutilo, svugdi di se plakalo, slabo se pritakalo'.

Večer je započela igrokazom 'Svađa' koji je prema tekstu bračkog pjesnika Stjepana Pulišelića za večerašnju izvedbu na kaštelanskoj čakavštini priredila Renata Dobrić, dok je mlade glumice Petru Budiša i Mirtu Bakotin 'za svađanje' pripremila voditeljica Dramske skupine Gradske knjižnice Kaštela Marijana Jerkunica.

Za scenografiju je ove godine bio zadužen Jerko Alfirević koji je uređenjem prirodne pozornice u Gospojskoj štradi i izvođače i publiku vratio u neka davna vrimena, baš kao što su publiku 'u nika stara vrimena, kad se živilo u zajedništvu – uz rad, trud, znoj, tugu, veseje, plač, smij, svađu, korteđavanje, uncutarije, glende i batude' vratile Renata Dobrić i Marijana Jerkunica koje su kazivale istinite šaljive dogodovšine iz svakodnevnog života nekadašnjih Kaštelana, za što su nagrađene velikim pljeskom. Publika se smijala glendama i batudama u kojima su prepričane situacije iz bračnog, roditeljskog i težačkog života, odnosno šaljivi sitni sukobi koji bi završili ili smijehom ili svađom, a nerijetko i jednim i drugim.

Redateljica i scenaristica Večeri kaštelanski glendi i batudi je i ove godine bila ravnateljica GKK Renata Dobrić, koja je ujedno svih i provela kroz ugodnu sparnu ljetnu sućuračku večer protkanu šaljivim stihovima, glendama, pjesmom i dobrom zabavom.

Gromoglasnim smijehom publike popraćen je nastup Marijana Grbavca, koji je naveo kako ga raduje što već deset godina kao gost sudjeluje u njemu 'jednom od najdražih ljetnih kulturnih događanja, u Večeri kaštelanski' glendi i batudi, koju je Renata pokrenula prije deset godina, i svakom godinom na istu sa svih strana stiže sve više i više ljudi željnih smijeha i šaljivih dogodovština iz prošlosti'. Marijan je kazivao šaljive dogodovštine iz Prološca i okolice.

Ogromnim pljeskom i smijehom publika je nagradila i Josipa Škilju, stand up komičara iz SplickeScene koji je govorio o dogodovštinama i igrama iz svog djetinjstva koje proveo kod djeda i bake u Svetom Kaji, pri čemu se na satiričan način osvrnuo na odgoj današnjih i nekadašnjih generacija. Podosta šala vezao je uz svoju obitelj i svakodnevne situacije s kojima se susreće odgajajući svoje kćeri 'u ovoj ludoj današnjici'.

Nakon dvosatnog događanja prepunog smijeha i dobrog raspoloženja, večer je zaključena uz zahvalu svima koji su pomogli pri organizaciji i uz veliki pozdrav Ivici Žegarcu Žutome koji u ovogodišnojoj Večeri kaštelanski' glendi i batudi nije nastupio zbog obiteljske situacije. Na ravnateljičin poziv, 'sućurački meštar o' glendi i batudi' je od strane publike pozdravljen velikim pljeskom, iako ove večeri nije bio među njima, ali je organizatoru i publici dao podršku 'na daljinu', uz napomenu 'ako dragi Bog da zdravlje i sriću, vidimo se dogodine'.

'Nadam se kako smo i ove godine ispunili vaša očekivanja i da ste se dobro nasmijali, jer je upravo smijeh najbolji lijek za sve. Zamolila bih sve vas koji nam želite ispričati neku glendu i batudu, odnosno šaljivu anegdotu iz prošlosti Kaštela, da nam se javite na broj 021 226 001 ili možete poslati e-mail s Vašim kontakt podacima na gradskaknjiznicakastela@gmail.com pa ćemo Vam se javiti povratno. Osim dobrog raspoloženja, cilj nam je i uključivanje što većeg broja djece u projekt očuvanja kaštelanske nematerijalne kulturne baštine koji GKK provodi tijekom cijele godine pod naslovom 'Kaštelanska kulturno-povijesna baština', a koji podupiru Ministarstvo kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela, Turistička zajednica Grada Kaštela i ostali pokrovitelji. Ovim putem pozivam roditelje da dovedu svoju djecu u Gradsku knjižnicu Kaštela kako bi se pridružili Dramskoj skupini GKK, a ujedno i najavljujem besplatan upis u rujnu za djecu iz prvih razreda osnovne i srednje škole te tjedne pričaonice/bajkaonice i kreativne radionice koji se tijekom tjedna održavaju u svih šest odjela Gradske knjižnice Kaštela. Javiti se možete i na broj 021 226 001, a kolegice će vam dati sve informacije', zaključila je ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić.

Vaša reakcija na temu