Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZO Sutivan FOTOGALERIJA Jeste li znali da se najstarija maketa zavjetnog broda čuva u Sutivanu? Evo što se o njoj zna

FOTOGALERIJA Jeste li znali da se najstarija maketa zavjetnog broda čuva u Sutivanu? Evo što se o njoj zna

Na Braču je popisano 12 zavjetnih maketa, a jedini su put zajedno izložene na izložbi u sklopu Stivanskog lita 2013. godine

Turistička zajednica Općine Sutivan već duže vrijeme radi na očuvanju i promociji sutivanske ribarske, ali i pomorske baštine, sve kako bi svojim sve brojnijim posjetiteljima ponudila visokokvalitetan i vrijedan sadržaj, istovremeno čuvajući ga od zaborava.

Zavjetni brodovi su izrazito zanimljiv dio povijesti Sutivana, no o njima šira javnost često ne zna previše.

Što su zapravo zavjetni brodovi?

'Zavjetni su brodovi jedan od oblika zavjetnih darova koje vjernici daruju svecima kojima se utječu za zdravlje ili sigurnost svojih najdražih, najčešće pomoraca, vojnika ili bolesnih članova obitelji. Također su ih darivali i sami pomorci nakon preživjelih pogibeljnih događaja na moru, nakon kojih su osjećali potrebu zahvaliti se svome svecu zaštitniku. Zavjetni brodovi zauzimaju posebno mjesto među zavjetnim darovima koji su obično tipa metalnih pločica, slika, darova od plemenitih metala (nakit, lančići, medaljoni) ili darova svetištima u materijalnim potporama ili popravcima. 

Maketa broda kao zavjetnog dara u uskoj je vezi s morem i čovjekom koji na njemu plovi, tako da je doživljavamo kao specifičan dio naše hrvatske pomorske baštine. One se u našim svetištima pojavljuju početkom 19. stoljeća', kaže nam Franjo Mlinac, ravnatelj Hrvatske narodne knjižnice Antonio Rendić Ivanović u Sutivanu.

Većinom su zavjetni darovi pohranjeni u svetištima iskaz vjere u zaštitu najmilijih, na zavjet roditelja ili supruga pomoraca. Međutim, kod zavjetnih slika ili maketa brodova pretežno se radi o zavjetnim darovima koje daruju sami pomorci, tako da su na njima prikazani stvarni brodovi na kojima su ti ljudi plovili i ponekad proživljavali teška iskušenja u nevremenu ili drugoj vrsti pogibelji nakon koje su osjetili potrebu da se zahvale svecu u kojeg su osobno ili tradicionalno polagali najviše vjere što im je sačuvao život.

Najstarija maketa u Hrvatskoj

Iza sutivanskih brodova kriju se različiti zavjeti. Dok su u starijim vjerovanjima zavjeti definirani kao oblik sporazuma čovjeka s božanstvom, neke vrste pogodbe tipa 'ja tebi, ti meni..', u katoličkoj vjeri zavjet se definira kao spontano obećanje učinjeno Bogu koje stvara svetu obvezu. 

U slučajevima nesreće na moru pomorci su se utjecali za spasenje Bogu ili pojedinim svecima zavjetujući se da će im se po sretnom povratku odužiti prilaganjem dara crkvi ili svetištu u nekom od spomenutih oblika, a u slučaju obitelji koja je darivala zavjetni dar unaprijed za zaštitu svojih najmilijih uglavnom se radilo o usrdnom štovanju i molitvama ili ponekad i specifičnim pokorama i odricanjima.

U većem broju slučajeva zavjetni su darovi rukotvorine iako su imućniji pučani povjeravali izradu zavjetnih darova majstorima obrtnicima ili u slučaju zavjetnih brodova i slika maketarima i slikarima.

'Istraživanjem koje su proveli i objavili u izdanju 'Zavjetni darovi pomoraca - makete brodova' djelatnici Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu Ljubomir Radić i Stjepan Lozoutvrđeno je da se među šest zavjetnih maketa brodova koje se čuvaju u crkvi sv. Roka u Sutivanu nalazi najstarija zavjetna maketa broda u Hrvatskoj, izgrađena 1819. godine. S još dvije makete u istoj crkvi datirane u 19. stoljeće ona čini vrijedan baštinski fundus istočne jadranske obale. Na Braču je popisano 12 zavjetnih maketa, dvije u Supetru, tri u Pučišćima, jedna u Milni i šest u Sutivanu, a jedini su put zajedno izložene na izložbi u sklopu Stivanskog lita 2013. godine kada je u Sutivanu bilo promovirano spomenuto knjižno izdanje. Maketa je iste godine bila izložena i u Narodnoj knjižnici Sutivan za vrijeme trajanja Mjeseca knjige', dodaje Mlinac.

TZO Sutivan u dogovoru sa sutivanskom Župom Uznesenja Marijina povremeno organizira vođene obilaske za zainteresirane grupe, a crkva sv. Roka otvorena je 16. kolovoza ujutro prije procesije u sklopu velike tradicionalne svetkovine sutivanskog nebeskog zaštitnika sv. Roka.

Vaša reakcija na temu