Fotografije Feđe Klarića o životu Morskog vuka: 'Dva mjeseca smo kući jeli samo suhu hranu, da do izložbe ne strada Oliver'

Fotografije Feđe Klarića o životu Morskog vuka: 'Dva mjeseca smo kući jeli samo suhu hranu, da do izložbe ne strada Oliver'

Mogu se pogledati do 6. listopada u City Centru One, a otvorenjem izložbe počeo je projekt Vridilo je - Oliver

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako nas je napustio Oliver Dragojević, legendarni glazbenik čije pjesme su voljele sve generacije. Uz melodije njegovih pjesama proživjele su se brojne uspomene, a obožavatelji će sada imati priliku pogledati trenutke koji su obilježili Oliverov život sačuvane kroz objektiv te njegove pjesme, u izvedbi Gibonnija, Petra Graše, Tedija Spalata i drugih poznatih imena, poslušati na koncertu godine, u Spaladium Areni, 7. prosinca.

Prizemlje City Centra One posljednjih dana pretvorilo se u pravi umjetnički atelje. Oliveru u čast otvorena je izložba fotografija iz privatne arhive s kojom je započeo projekt pod nazivom Vridilo je - Oliver. Privatnu galeriju fotografija ekskluzivno je ustupila Oliverova obitelj kako bi obožavatelji mogli upoznati Olivera iza svjetla reflektora, u ulozi supruga, oca, djeda i prijatelja. 

Dio fotografija djelo je poznatog splitskog fotografa Fjodora Feđe Klarića koji, kako često ističe 'fotografira život oko sebe'. 

- Desetljećima sam član umjetničkog vijeća Fotokluba Split, imao sam prilike odraditi na stotine izložbi, bilo je tu puno lijepih trenutaka, nervoze, ali mi se prvi put dogodilo s ovom izložbom da mi je strah ušao u kosti - otkrio nam je Feđa koji je potom ispričao zanimljivu anegdotu.

- Vesna i Oliverovi sinovi ustupili su mi obiteljske albume, dobio sam dvije velike torbe pune materijala. Oliver je nacionalna kulturna baština i bojao sam se da se s tim fotografijama nešto ne dogodi. Pogotovo kada su prije dva mjeseca na splitskoj Pjaci izgorjela dva restorana zbog problema s plinom, a ja živim u zgradi u kojoj su na sva četiri kantuna restorani. Uz to, u svojoj kuhinji imam plin pa sam se dogovorio sa ženom da do izložbe jedemo isključivo suhu hranu dva mjeseca da ne strada Oliver. Vridilo je žrtvovati se, za sve lijepo, za sve radosti, pjesme i sve gušte koje mi je Oliver omogućio u 50 godina našeg druženja - otkrio je.

U zbirci od četrdesetak fotografija koje su izložene mogu se pronaći primjerci koji prikazuju najranije Oliverovo djetinjstvo, tinejdžerske godine, šetnje Splitom s unucima, druženje s prijateljima. Osim u fotografijama posjetitelji će se moći prisjetiti najvećih Oliverovih hitova preko izložbene postavke koja spaja glazbu, videozapise i fotografije. 

Posjetitelji su također prisustvovali predstavljanju velikog murala posvećenog Oliveru kojeg je naslikao mladi slikar i umjetnik Slaven Lagator i koji će ostati trajna uspomena na Olivera u City Centru One.

Voditelj Spaladium Arene, Renco Posinković najavio je koncert koji se održava na Oliverov rođendan, 7. prosinca kada će njegovi kolege i suradnici otpjevati poznate hitove Morskog vuka. Izvođači koji će nastupiti na koncertu su: Zlatan Stipišić Gibonni, Tedi Spalato, Petar Grašo, Zagrebačka filharmonija, Zbor Izvor, Stjepan Hauser i mnogi drugi. Službena prodaja karata za koncert počela je s otvorenjem izložbe. 

- Po mom mišljenju Spaladium Arena će biti rasprodana. Žao nam je što se prije dvije godine nisu realizirala ona dva rasprodana koncerta Olivera. Kada je prvi put nastupao samostalno 2011.godine u Areni to je bio jedini službeno rasprodan koncert, nije bilo karte viška i vladao je pravi šušur kojeg ne znam hoće li se ikada ponoviti. Arena je spremna za ovaj koncert koji će sigurno biti nabijen emocijama publike, ali i izvođača. Spaladium je pravo mjesto da mu odamo počast i jedva čekamo - poručio je Posinković.

Obiteljske fotografije moći će se pogledati sve do 6. listopada, a dodatne emocije pobudit će Oliverove melodije koje će biti izvedene uživo 21. i 28. rujna u izvedbi mladih nada hrvatske glazbene scene. Ljubitelji Oliverove glazbe i stihova u drugoj polovici listopada moći će sudjelovati u velikim nagradnim igrama City Centra One Split kada će se putem različitih aktivacija podijeliti 800 ulaznica za koncert u Spaladium Areni. 


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51218, "");
Pregledaj komentare