U Hrvatskoj je zovemo uskrsni kruh, pogača, pinca ili po dalmatinski sirnica, ali naziv je manje važan, jer za većinu Splićana Uskrs nema ni mirisa ni okusa ako nije zaslađen upravo sirnicom iz Kirigina. Prvenstveno su posebne jer su manufakturni rad i pravljene su s puno ljubavi. Dva brata Bartul i Vinko osnivači su ove obiteljske tradicije koja traje od davne 1937.godine, a posao su naslijedili njihovi sinovi Miro i Dražen koji nam je otkrio zašto su njihove slastice toliko posebne.
- Zato što još uvijek radimo po starinski, kako je moj otac radio tako ja radim danas, nema tu neke velike filozofije. Posebnost je u tome što je domaće uvijek najbolje, nema industrijskih dodataka, pazim i biram sve namirnice. Tako mi ne pašu svaka jaja, a ni svaka mast. Odem na naš pazar i izaberem samo najbolje, inače neću biti zadovoljan - otkriva nam Dražen dodajući kako je posebnost i u načinu pečenja.
- Naša peć je starinska zidana peć i mislim da je jedini takav primjerak u Dalmaciji, ako ne i u Hrvatskoj. Uz svu recepturu, važno je znati dobro odnjegovati sirnicu, a to su pak godine rada i iskustva - priča nam.
Dok obitelj Kirigin pažljivo i precizno, rekli bismo gotovo pa zaljubljeno radi svoj posao, već više od osam desetljeća svake Velike Subote stvaraju se redovi ispred njihove slastičarnice 'Tradicija'.
- Navikli smo da smo Splićanima postali tradicija, pa se tako i ove godine spremamo za protokol. Ja ću u kuhinji polomiti svoje kosti, ispeći ću na tisuće sirnica, a njih će kosti boljeti od čekanja u redu - našalio se Dražen koji ovaj posao radi oduvijek, još otkako ga je naslijedio od oca Vinka koji je tradiciju miješenja tijesta na istoj lokaciji u Bosanskoj ulici ustanovio prije više od osam desetljeća.
Koliko je poznato, od starih i tradicionalnih splitskih obrta rijetki su se zadržali u splitskoj gradskoj jezgri. Kirigini vjeruju kako njihovu radnju turizam neće uništiti.
- Ne damo se, držimo se svojih principa. Ne damo se smesti, a lako nam je sve dok imamo svoju vjernu splitsku publiku - ponosno će Dražen koji kaže kako tradicija uz sirnice kod njih predstavlja i druge slastice poput mandulata, danca, rafiola, ružica, čajnih peciva ili pak orahnjače.
Kako bilo, ako ste u gradu i želite se barem na trenutak osjetiti pravim Splićaninom, samo stanite na početak Bosanske ulice, zatvorite oči i slijedite miris. Nismo ni mi odoljeli ovim zanosnim fetivim slasticama, a TikTok report donosimo na linku.
@dalmatinskiportal Probali smo slasticu o kojoj priča cijeli grad #splitskiđir #sirnica #tradicija #gastro original sound - Dalmatinski portal