Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: U Varošu otvoren mural posvećen Tomi Bebiću

FOTO/VIDEO: U Varošu otvoren mural posvećen Tomi Bebiću

'U Splitu se pojavio urbani fenomen koji se ogleda u materijalizaciji murala spektakularne umjetničke vrijednosti'

Na kapiji od kuće Vjeke Santrića u splitskom Varošu u ulici Biserova u nastanku je mural posvećen Tomi Bebiću i pjesmi 'Kaleto moja'. 

Darinka Giljanović i Dalibor Popović napravili si mural 'Kaleto moja' kao hommage ikoničkoj pjesmi Tome Bebića. Dio rada je i kiparska instalacija kipara Marka Gugića. 

Motiv na oba rada su djeca koja igraju tradicionalne dječje varoške igre.

Premda još nije dovršen, a, kako kažu organizatori, upitno je kada će uopće biti, večeras je održano njegovo svečano otvorenje. 

Mariana Bucat na otvorenju je, govoreći o gradovima s najviše murala, kakav je irski Belfast, napomenula da oni nastaju u gradovima koji imaju nekakav konflikt, odnosno rat. 

- Čini mi se da i u Splitu traje nekakav unutrašnji rat - rekla je.

Smatra, naime, da se u Splitu pojavio urbani fenomen koji se ogleda u materijalizaciji murala spektakularne umjetničke vrijednosti.

- Po lokaciji, po kompoziciji, na svaki mogući način. Taj fenomen bi se mogao nazvati Vjeko Santrić - kazala je Bucat.

Santrić je pak rekao da je u ovoj priči najmanje bitan on. Kazao je da su važni ljudi koji su kreativni, a da je on njihov suradnik. Istaknuo je Marka Gugića.

- On je napravio najintrigantniji dio. Da ne bi ostao usamljen, i nas je nekolicina dala si truda da se i mi zabavimo na propalim vratima - izjavio je.

Marko Gugić je otkrio da je ovo djelo skromnih dimenzija nastalo razgovorom od nekoliko godina. Naglasio je kako je Vjeko u zadnje vrijeme 'potencirao neke čudne namjere' da obogati ovo na neki način, kako je rekao, učmalo vrijeme, naročito po pitanju kulture.

U planu im je i mural Palmine Piplović u Palminoj ulici koji je u realizaciji. Planiraju, također, odati počast umjetniku Rudolfu Bunku na stražnjem ulazu u teatar.

Cijelo otvorenje može se pogledati u videu. 


Vaša reakcija na temu