Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Započeo 3. Međunarodni festival folklora
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FOTO/VIDEO Započeo 3. Međunarodni festival folklora

Program će se, osim u Splitu, odvijati i u Solinu, Trogiru i Podstrani

Međunarodni festival folklora Split treću godinu zaredom večeras je svečano otvoren u sklopu Spli'skih litnjih kolura i TZ Grada Splita na splitskoj Rivi. Program je započeo na Trgu Gaje Bulata ispred HNK, a uslijedila je šarolika promenada svjetskih boja i zvukova Marmontovom ulicom do glavne pozornice. 

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Folklorni ansambl Jedinstvo Split ponovno je donio svjetske plesove i glazbu, koji ove godine pristižu od Australije do Južne Amerike. 

- Ove godine festival je najuspješniji do sada po broju ansambala, zemalja odakle dolaze, kao i po broju sudionika. Rastemo svake godine, cilj nam je doći do nekih 12 zemalja sudionika, a sada smo na 7. Prvi put su nam tu Australci, Urugvajci i Ukrajinci. Hvala svima koji su pomogli velikoj organizaciji i prepoznali nas kao važnu manifestaciju. Znamo kako je Jedinstvo nastupalo i bilo primljeno po svijetu 105 godina - to želimo pružiti i našim gostima. Osim nastupa, oni će obići neke znamenitosti i poslati u svoje zemlje najljepšu razglednicu - kazao je ponosni direktor festivala Emin Sarajlić, predsjednik FA Jedinstvo.

Na ovogodišnjem festivalu svoju kulturnu baštinu predstavit će i inozemne grupe iz Meksika, Rumunjske, Sjeverne Makedonije i Urugvaja. 

Koncerti, radionice za djecu i ostala prigodna popratna događanja ove značajne kulturno-turističke manifestacije održavat će se do 24. kolovoza na pet lokacija: Split, Trogir, City Center One, Solin i Podstrana, a na festivalu će sudjelovati više od 180 izvođača iz cijelog svijeta.

Međunarodni festival folklora Split od ove godine našao se i na prestižnom kalendaru CIOFF svjetskih festivala folklora. 

- Za one malo manje upućene CIOFF je Međunarodno vijeće organizatora festivala folklora s misijom promocije i očuvanja nematerijalne baštine čovječanstva kroz različite oblike ekspresije kao što su ples, glazba, igre, rituali, običaji i drugi oblici umjetnosti te služenje ciljevima UNESCO-a od 1970. godine kroz podupiranje aktivnosti svojih članova i nevladinih organizacija koji rade u području folklora i kulturnog nasljeđa te rad u službi mira i nenasilja - objašnjava nam Emin. 

Što se tiče hrvatskih grupa, tu su izvedbe Viteškog udruženja Kumpanjija iz Blata na Korčuli te domaćina FA Jedinstvo Split, a u Trogiru odnosno Solinu nastupit će tamošnji domaćini KUD Kvadrilja i KUD Salona.

Ogroman interes folklornih ansambala širom svijeta za sudjelovanjem na ovoj manifestaciji, koja je proglašena i od posebnog značaja za Grad Split, direkciji festivala i ove godine zadao je težak posao - izabrati one koji će sudjelovati. 

Potencijal ovog događanja su prepoznali i njemu pridonijeli: SDŽ, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, potom Hrvatski dom Split, TZ Podstrana, TZ Trogir i JUUK Zvonimir Solin, HNK Split i Hrvatska matica iseljenika-podružnica Split kao i donatori i sponzori Leda, Digitalni Studio AKVARIJ, OTP banka, City Centre One Split, MM Tours i Split Park festival te medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija. 

- U zgradi županije danas smo primili sve predstavnike kulturno-umjetničkih društava. Srce mi je bilo ispunjeno jer su njihova srca ispunjena nekim lijepim koloritom, srećom i jedinstvom. Svi donose svoje tradicije, običaje u sintezi s prijateljstvom s drugim zemljama sudionicima. Želimo svima dobrodošlicu i neka uživaju tu, a našem Jedinstvu hvala što je ovakvu manifestaciju osmislio kao nešto u čemu uživaju domaći i turisti - zaključio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Ulaz na sva događanja je potpuno besplatan. 

- Pridružite nam se na međunarodnim večerima ispunjenima pjesmom i pleso’ - pozivaju iz FA Jedinstvo. 

Djelić atmosfere donosimo u fotogaleriji Veljka Martinovića i u videozapisima.

Vaša reakcija na temu