Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FRAKTURE VREMENA Predstavljanje ekskluzivnih staklenih predmeta iz Rimskog carstva
Kultura Piše: Dalmatinski portal

FRAKTURE VREMENA Predstavljanje ekskluzivnih staklenih predmeta iz Rimskog carstva

Izložba se otvara u Galeriji Emanuel Vidović

U Galeriji Emanuel Vidović u utorak će se otvoriti izložba 'Frakture vremena', rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru. Naglašavajući suradnju ova dva muzeja, a koja traje od samih početaka, izložba Frakture vremena - Konzervacija i restauracija staklenih predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu, donosi jedinstvenu zbirku restauriranih staklenih predmeta iz antičkog razdoblja.

Izložba je prvi put otvorena u ožujku 2024. godine u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a sada stiže i u Split, gdje će posjetiteljima omogućiti uvid u fascinantne postupke očuvanja i prezentacije dragocjenih antičkih staklenih predmeta. Uz prezentaciju predivne staklene građe stare gotovo dva tisućljeća, izložba za cilj ima i prezentaciju složenih postupaka konzervacije i restauracije primijenjene na skupinu ekskluzivnih staklenih predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu koji potječu iz rimskog razdoblja. Ti su predmeti neprocjenjive vrijednosti, kako zbog svoje estetske ljepote, tako i zbog kompleksnosti očuvanja kroz stoljeća, a neki od njih su rijetkost na području cijelog nekadašnjeg Rimskog carstva.

'Frakture vremena' pružit će posjetiteljima jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje konzervatorsko-restauratorskih postupaka koji su neophodni za očuvanje ove specifične kulturno-povijesne baštine. Poseban naglasak stavljen je na krhkost staklenog materijala te na specifične vještine i tehničke majstorije potrebne za njegovu obradu i restauraciju. Kroz suradnju Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru, izložba 'Frakture vremena' ističe važnost stručnosti i predanosti u očuvanju ovih vrijednih drevnih artefakata.

Ona nudi uvid u bogatu povijest i tehnološke inovacije prošlih civilizacija, dok ujedno otkriva suvremene metode i današnje mogućnosti restauracije koje nam omogućuju da ta dragocjena baština bude sačuvana za buduće generacije. Autor koncepta izložbe i kataloga je dr. sc. Šime Perović iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, a u realizaciji su sudjelovale i Ivana Zrinka Bajić Franković, viša konzervatorica-restauratorica iz Arheološkog muzeja u Splitu te Ivana Matković, konzervatorica-restauratorica iz Muzeja antičkog stakla.

'Pozivamo sve ljubitelje arheologije, povijesti i umjetnosti na otvorenje ove izložbe kako bi se upoznali s ovom izvanrednom pričom o restauraciji i očuvanju antičkog stakla', pozivaju organizatori.

Vaša reakcija na temu