Kako smo u sezoni jagoda, Savez kuhara mediternskih i europskih regija (SKMER) donosi dva recepta za frape s jagodama Vrgorca.
Iz SKMER-a podsjećaju kako proizvodnja jagoda u Vrgorcu seže u 1970-e, a prve su zasađene u mjestu Orah. Nakon toga se postupno sade i u drugim vrgorskim mjestima, pa prema podacima Udruge Vrgoračke jagode na tom području ima 1. 200 000 – 1. 400 000 sadnica jagoda, a urod se, ovisno o godini i vremenskim prilikama, kreće od 600.000 do 800.000 kg. Kako bilo, teško da ćete naći bolje….
FRAPE OD JAGODA
Sastojci:
svježe očišćene jagode
vanilija šećer
mlijeko
malo jogurta ili slatkog vrhnja
nekoliko listića svježe ubrane metvice
Sve zajedno smiksati u multipraktiku te poslužiti s ledom i šlagom po želji.
FRAPE OD BANANE I JAGODE
1/2 šalice sušenih banana
1/4 šalice sušenih jagoda
1 šalica mlijeka
1 šalica jogurta od vanilije ili jagode
1 šalica leda (može i više)
Smiksajte sušeno voće i pola šalice mlijeka. Dodajte
ostale sastojke. Možete i dodatno zasladiti. Dodajte
leda po želji te miksajte. Za 2-3 porcije.
Dodatno: za čokoladni frape ili frape od rogača
samo dodajte 3 žlice rogača, kakaa ili slatke
čokolade gornjem receptu.