Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GASTROADVENT Radijski novinari zapalili drugu svijeću na kamenom adventskom vijencu

GASTROADVENT Radijski novinari zapalili drugu svijeću na kamenom adventskom vijencu

Tematska namirnica ove godine je ružmarin, a domaćin je bio CHOPS GRILL Steak & Seafood restoran

Deseti po redu Gastroadvent, manifestacija koja objedinjuje paljenje svijeća u Došašću i gastronomiju boljih splitskih restorana, započeo je u prošlog tjedna u Galiji, a ovaj tjedan nastavio se u CHOPS GRILL Steak & Seafoodu. Ugledni splitski restoran u nedjelju je, uz predstavnike turističkih zajednica i novinare radijskih postaja, upalio drugu adventsku svijeću. Ove godine je organizatorica i nutricionistkinja Olja Martinić odredila ružmarin kao tematsku namirnicu koja je vodilja kroz jela tijekom četiri nedjelje ove manifestacije.

- Ružmarin je dio mediteranske prehrane. Podrijetlom je iz  Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom tlu, podnosi posolicu i visoke temperature, a njegovo stanište su karbonatne stijene. Kamen mu je dom. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a - navela je Martinić.

Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja.

Martinić je naglasila kako su trag, uz vrijedne domaćine i pokrovitelje, kroz prethodnih deset godina ostavili novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana.

- Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale, a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Pečemo li ribu ili meso na visokoj temperaturi, ako koristimo ružmarin količina toksičnih spojeva koja nastaje pripremom jela na grillu znatno je manja. Pripremamo li meso uz ekstrakt ružmarina količina nastalih imidazopiridina smanjuje se za 85, a azanaftalena za 92 posto. Sinergizam antioksidativnih učinaka različitih fenolnih spojeva - otkrila nam je organizatorica koja je uvrstila i kozji sir.

Evo i razloga: 'Od svih sireva kozji sir je nutritivno povoljniji od svih ostalih sireva. Prošle godine na arheološkim iskopinama pokraj Šibenika ustanovljeno je da je Dalmacija domovina kozjeg sira. Prije 7200. godina po američkim znanstvenicima koji su analizirali i pronašli DNK masti u posudama prilikom iskopavanja, u Dalmaciji se proizvodio kozji sir.'

Rapsodiju okusa i mirisa iz ruku chefa restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood kušali su posjetitelji, a na stolu su se našle brojne delicije.

Vaša reakcija na temu