Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dvije hrvatske premijere u okviru 5. Dana klasične gitare u Splitu

Dvije hrvatske premijere u okviru 5. Dana klasične gitare u Splitu

Koncerte će održati Splitski gitaristički kvartet, Petrit Ceku i Mislav Režić

Peto izdanje Dana klasične gitare dovode u Split eminentne gitariste: Petrita Cekua i Mislava Režiča. Jedan od ponajboljih hrvatskih gitarista, Splićanin s trenutnom grčkom adresom, Mislav Režić će na otvorenju 5. Dana klasične gitare po prvi put u Hrvatskoj promovirati svoj novi album 'Auburn'. Album je to koji je već stekao svjetsku prepoznatljivost zahvaljujući nekonvencionalnom programu kojeg Mislav izvodi na klasičnoj i električnoj gitari te uz pratnju računalne trake. Album je izdan u ožujku 2017. godine pod etiketom izdavačke kuće DNA-label. Na koncertu koji započinje u ponedjeljak 30.10. u 19 sati u Muzeju grada Splita, Režić će izvesti najaktraktivnije komade sa ovog albuma.

Hrvatsku premijeru, a ujedno i pravu rijetkost za publiku bilo gdje u svijetu, priredit će mlada svjetska gitaristička zvijezda, već stalni gost Dana klasične gitare, Petrit Ceku. On će po prvi puta u Hrvatskoj na jednom koncertu  izvesti svih šest suita za violončelo solo J.S. Bacha u obradi Valtera Dešpalja. Isti program Ceku je snimio za španjolsku izdavačkiu kuću Eudora Records koja mu je izdala album u proljeće 2016. godine. Koncert započinje u petak 3.11. u 19 sati u prekrasnom ambijentu crkve sestara Ančela u Ćiril Metodovoj ulici u Splitu.

Sutradan, u subotu 4.11. Ceku će u dvorani G.Š. Josipa Hatzea održati seminar i masterclass za splitske učenike, studente i profesore gitare.

Po prvi puta, u okviru Dana klasične gitare održat će se i jedan popratni događaj. Naime, u četvrtak 2.11. sa početkom u 20 sati u intimnom ambijentu 'wine and chees bara Paradox' održat će se gitaristička večer na kojoj će nastupiti, splitskoj i međunarodnoj publici već dobro poznati, Splitski gitaristički kvartet. U stankama između glazbenih brojeva u izvedbi ovog atraktivnog komornog sastava, posjetitelji će moći uživati u kvalitetnoj glazbi koju će puštati upravo Petrit Ceku.

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu. U Splitu i okolici se interes za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja se očituje u vidu konstantnih uspjeha na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici visokih nagrada. Dani klasične gitare je manifestacija kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduje hrvatska i splitska gitaristička scena.

Dani klasične gitare se odvijaju uz potporu Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita, a ulaz na koncerte je besplatan.

PROGRAM
- Ponedjeljak 30.10. u 19 sati, Muzej grada Splita
MISLAV REŽIĆ, koncert i promocija albuma 'Auburn'

- Četvrtak 2.11. u 20 sati, Wine&Cheesbar Paradox
SPLITSKI GITARISTIČKI KVARTET & DJ PETRIT CEKU

- Petak 3.11. u 19 sati, Crkva sestara Ančela (Ćiril Metodova ulica)
PETRIT CEKU, Integralna izvedba 6 suita za violončelo J.S. Bacha u obradi V.Dešpalja

- Subota 4.11. u 11 sati, Glazbena škola Josipa Hatzea
MASTERCLASS Petrit Ceku

Vaša reakcija na temu