Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gitaristički 'Gala koncert' u Trogiru

Gitaristički 'Gala koncert' u Trogiru

Petrit Çeku, Petar Čulić i Splitski gitaristički kvartet sviraju u utorak u Kneževu dvoru

U utorak, 19. srpnja, u jedinstvenom ambijentu Kneževa dvora u Trogiru, s početkom u 21 sat, održat će se gitaristički 'Gala koncert' na kojem će nastupiti ponajbolji hrvatski gitaristi mlađe generacije: Petrit Çeku, Petar Čulić i Splitski gitaristički kvartet. 

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da je se promatra u odnosu na instrumente s kojima se izvodi klasična glazba ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola je iznimno cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji za to su profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu, a među njima su zasigurno i sudionici ovog iznimnog kulturnog događaja u Trogiru. 

Petrit Çeku, umjetnik neponovljive karizme, jedan od najboljih i najtraženijih svjetskih gitarista današnjice, od strane kritike nazvan 'Pogorelićem gitare', ovog ljeta će po prvi puta nastupiti u Trogiru. Ovaj kosovski gitarist s hrvatskom putovnicom dolazi u Trogir na vrhuncu karijere, nakon nastupa u prestižnom ciklusu 'Guitar Virtuosos' u Moskvi i gostovanja na gitarističkim festivalima širom svijeta. Prije dva mjeseca španjolska izdavačka kuća Eudora je izdala nosač zvuka na kojem se nalaze Cekuove izvedbe svih šest Suita za violončelo J.S. Bacha u obradi Valtera Dešpalja. Dio repertoara s tog od kritike i struke hvaljenog CD-a Petrit će izvesti i na koncertu u Trogiru.

Petar Čulić, dugoratski gitarist, osvajač je mnogobrojnih nagrada na gitarističkim natjecanjima diljem Europe. Do sada su mu izdana dva nosača zvuka, od kojih jedan s autorskim skladbama za klasičnu gitaru. Obrazovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu i na prestižnoj gitarističkoj akademiji u Koblenzu (Njemačka). Nakon više od tisuću nastupa na pozornicama diljem svijeta kao, a nedugo nakon južnoameričke turneje u Brazilu i Argentini, predstavit će se i trogirskoj publici atraktivnim repertoarom na kojem će se naći i njegove autorske skladbe.


Splitski gitaristički kvartet, čine nagrađivani hrvatski gitaristi: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević. Za vrijeme višegodišnjeg kontinuiranog djelovanja kvartet je održao niz zapaženih nastupa, izvrsno prihvaćenih od strane publike i kritike. Kvartet je, predstavljajući Hrvatsku, izveo koncerte i na međunarodnim gitarističkim festivalima u njemačkom Augsburgu te Luksemburgu. Repertoar koji kvartet izvodi sastoji se od atraktivnih komornih skladbi južnoameričkih majstora gitare, kao i baroknih majstora te hrvatskih skladatelja. 

Vaša reakcija na temu